Hlavní obsah

Něco dobyli, ale na jaře jim dojde dech. A pak nastoupíme my, řekl šéf ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov připustil, že se Rusku v posledních měsících podařilo dobýt část ukrajinského území. Konkrétně zmínil město Avdijivka, ve kterém okupanti výrazně postoupili na jihu a jihovýchodě. Budanov to řekl v rozhovoru pro ukrajinskou televizi My Ukrajina, kde dále uvedl, že Rusku na jaře dojde dech a že v tu chvíli Ukrajina zahájí další protiofenzivu.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov

Článek

„V současné době probíhá ofenzivní operace Ruské federace, která byla zahájena v listopadu 2023. K dnešnímu dni uplynulo od jejího zahájení více než dva a půl měsíce,“ prohlásil Budanov v rozhovoru, na který odkazuje list Ukrajinska Pravda.

„Bohužel pro nás však (Rusové) dosáhli jistých pokroků. A také víte, co se stalo u Avdijivky,“ dodal šéf ukrajinské rozvědky s odkazem na boje u ukrajinského města Avdijivka, u kterého ruští okupanti postoupili na jihu a jihozápadě, jak ve zprávě z druhé půlky ledna uvedl Institut pro studium války (ISW).

Podle úterní svodky ISW se v současné době bojuje na severozápadě města a na jihu u restaurace Carska Ochota. Další územní zisky u tohoto města ale američtí analytici nehlásí.

Zbraň, kterou ještě nikdo v boji nepoužil. Na Ukrajinu dorazí z USA už ve středu

Válka na Ukrajině

Nedaří se jim tak, jak by chtěli

Budanov k ruským územním ziskům uvedl, že se vzhledem k ruským cílům jedná o „malé územní zisky“. Poznamenal, že Moskva chtěla dosáhnout ukrajinské obranné linie podél řeky Čornyj Žerebec v Charkovské oblasti a administrativní hranice Doněcké a Luhanské oblasti. Podle něj se ale k těmto oblastem okupanti „ani nepřiblížili“.

„Jejich ofenziva však pokračuje. Někdy na začátku jara bude zcela vyčerpána. V současné době je na tahu nepřítel, (ruská ofenziva) skončí a, jak věřím, začne ta naše,“ uzavřel Budanov.

ISW potvrzuje Budanovova slova

Institut pro studium války v úterní svodce informoval, že ruské síly v posledních dnech dosáhly taktických úspěchů jihovýchodně od Kupjansku na kritické trase P07 Kupjansk-Svatove u Krochmalne v Charkovské oblasti.

Analytici dále uvedli, že Rusové zintenzivňují své útoky severozápadně a západně od Krochmalne směrem k řece Oskil.

Ruským silám se podle ISW sice podaří další taktické zisky v oblasti Kupjanska, pravděpodobně se jim je ale nepovede přetavit v širší mechanizované manévry potřebné pro operačně významný postup, který by pomohl získat další území v Charkovské oblasti a posunout se ke správním hranicím Luhanské a Doněcké oblasti. Tím analytici potvrzují Budanova slova.

ISW také potvrdil ruské územní zisky jihozápadně od Bachmutu a úspěch ukrajinské armády, které se podařilo získat zpět ztracené pozice asi tři kilometry od Horlivky.

Na Krym neustále proudí ruská technika i vojáci. Svědčí to o výrazných ztrátách na frontě

Válka na Ukrajině

Na Krym neustále proudí ruská technika i vojáci. Svědčí to o výrazných ztrátách na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám