Hlavní obsah

Pohřešovaný český dobrovolník na Ukrajině se našel

Aktualizováno

Český dobrovolník s přezdívkou Sendy Storm bojující na Ukrajině jako dobrovolník se po šesti dnech našel. Na Facebooku to uvedl dobrovolnický projekt zdravotnizajisteni.cz.

Foto: Facebook Memorial - International Legion Defense of Ukraine, Novinky

Čech pohřešovaný v bojích na Ukrajině

Článek

Podle tohoto facebookového účtu muž vezl humanitární pomoc z Kyjeva, později dobrovolníci uvedli, že byl díky zapojení lidí na sociálních sítích nalezen a sám se ozval.

Informaci o pohřešování muže vystupujícího pod přezdívkou Sendy Storm přinesla na Facebooku organizace Memorial - International Legion Defense of Ukraine, která sdružuje zahraniční dobrovolníky bojující na straně Ukrajiny. Jeho kolegové ho naposledy viděli poblíž měst Slovjansk a Kramatorsk na Donbasu.

Záběry zřejmě stejného muže na začátku března sdílel u rozhovoru s českým dobrovolníkem bojujícím na Ukrajině list El País. Deníku se čtyřiapadesátiletý Čech představil pouze křestním jménem Miloš a hovořil o bojích u Bachmutu, kde byl zraněn. Uvedl také, že před ruskou invazí na Ukrajinu pracoval jako kuchař v restauraci v letovisku Maspalomas na španělském ostrově Gran Canaria, kde na něj čeká manželka a čtrnáctiletá dcera.

„V tuto chvíli nemáme žádné potvrzující informace,“ řekl Novinkám před zprávou o nalezení pohřešovaného mluvčí ministerstva zahraničí Dan Drake.

Minulý týden na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně proti ruským okupantům. Jak Novinkám sdělilo české ministerstvo zahraničí, byl to druhý takový případ za poslední rok.

První Čech zemřel loni v červnu na Donbasu. Podle informací ze sociálních sítí to měl být muž z Třebíče. Zemřel v bojích u Charkova po zásahu minometným granátem. Na Ukrajině v té době působil několik měsíců.

Na Donbasu byl nedávno také vážně zraněn český dobrovolník, který v rámci projektu Phoenix pomáhal na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě.

Bojuju tady, pošlete peníze. Ukrajina se začíná hemžit podezřelými zahraničními dobrovolníky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám