Hlavní obsah

„Tvář Ruska bez Putina“. Čeští politici skládají hold Navalnému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští politici v souvislosti se smrtí ruského opozičního politika Alexeje Navalného hovoří o stalinistických praktikách v Putinově Rusku. „Rusko se proměnilo v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský. I další tuzemští politici hovoří o Navalném jako o oběti režimu či „tváři Ruska bez Putina“.

Foto: Evgeny Feldman, ČTK/AP

Navalnyj se ucházel o prezidentské křeslo. Na snímku se svým týmem míří na setkání v ruské ústřední volební komisi v Moskvě, 25. prosince 2017

Článek

„Stále platí, že stejně, jako se Rusko chová ve své zahraniční politice, chová se i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi, kteří sní o lepší budoucnosti, jako byl Němcov nebo nyní Navalnyj - uvězněný a umučený k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce,“ komentoval smrt ruského opozičníka ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Alexej Navalnyj zaplatil za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu tu nejvyšší cenu. V ruských věznicích zůstává mnoho dalších kritiků ruského režimu, jejich boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný,“ vyjádřil se prezident Petr Pavel na síti X.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že „případ Alexeje Navalného ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci“.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nepochybuje o tom, že za smrtí Navalného stojí jeho odvaha postavit se totalitnímu režimu a následné vězení. „Smrt pana Navalného, byť neznáme žádné podrobnosti, je dalším důkazem, jak fungují totalitní režimy, pro které lidský život nemá žádnou cenu. Bylo by dobré, kdybychom si to všichni uvědomili,“ sdělil Novinkám.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hovoří o „stalinistických praktikách“ v současném Rusku. Posteskla si, že i přes to v Česku jsou lidé, kteří vzhlíží k Ruské federaci a jejímu prezidentovi Vladimíru Putinovi.

„Alexej Navalnyj se rozhodl čelit Vladimiru Putinovi, ačkoli si byl vědom, co mu hrozí. Byl otráven, mučen v gulagu a dnes zemřel. Stalinistické praktiky ovládají současné Rusko. A přesto se (bohužel) u nás najdou lidé, kteří k Putinovu Rusku vzhlíží,“ uvedla Pekarová Adamová.

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Evropa

Podobně se vyjádřila i neúspěšná prezidentská kandidátka a lídryňe STAN do eurovoleb Danuše Nerudová.

Pro Putina hrozbou i ve vězení

„Navalnyj byl pro Putina hrozbou dokonce i ve vězení. Hrozbou, která Rusům odhalovala, na jakých lžích, zvěrstvech a korupci stojí režim Putina. Proto ho věznili a nejspíš i zabili. Vy všichni, co u nás přisluhujete ruskému režimu, myslete na to každý den, kdy nejednáte v prospěch českých občanů, ale zločinného Ruska,“ apelovala Nerudová.

Navalného smrt zůstane podle expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše navždy symbolem boje proti Putinovu režimu. „Chce to obrovskou odvahu postavit se Putinovu režimu čelem. Alexej Navalnyj se to rozhodl udělat i přesto, že mohl žít v exilu v Evropě. Teď za to zaplatil životem. Jeho smrt už navždy zůstane symbolem boje proti Putinovu režimu. Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině,“ napsal Babiš.

Jako připomínka toho, jak je „Putinovo Rusko prohnilé“, by pak měla smrt Navalného sloužit podle senátora Marka Hilšera. „Zemřel A. Navalnyj. Neváhal se postavit diktátorovi, i když věděl, že ho chtěl zbavit svobody i života. To je dnešní Putinovo prohnilé Rusko, kde se za kritiku diktátora a požadavek svobody umírá. Je třeba to připomenout všem, co volají po ruském světě a kritizují Západ. R.I.P.,“ napsal na síti X.

Smrt Navalného bohužel nijak nepřekvapila stínového ministra zahraničí za hnutí ANO Jaroslava Bžocha. „Ruský režim dokonal to, co začal před několika lety. Zbavil se svého nejhlasitějšího odpůrce. Alexej Navalnyj, když se vrátil do Ruska, prokázal velkou odvahu, ale asi všichni jsme tušili, jak to může dopadnout,“ řekl Novinkám.

„Ať je to, jak chce, zabil ho režim. Ten ho uvěznil, ten ho držel v nelidských podmínkách, ten mu neposkytoval zahraniční péči,“ dodal Bžoch. Podle Bžocha smrt Navalného Putinovi nic dobrého nepřinese, a ještě víc utuží západní státy.

Kreml: Putin o smrti Navalného ví, dalších pokynů netřeba

Evropa

Za „tvář Ruska bez Putina“ označila Navalného místopředsedkyně Pirátů a europoslankyně Markéta Gregorová. „Alexej Navalnyj zemřel jako politický vězeň Putinova režimu. V trestanecké kolonii, na samotce v nevyhovujících podmínkách a bez adekvátní zdravotní péče. Byl tváří Ruska bez Putina. Putin ho zabil, ale jeho odkaz Putina přežije stokrát. Upřímnou soustrast rodině i ruské opozici,“ prohlásila Gregorová.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek zase podotkl, že Češi už zapomněli, „jaké to je, žít v zemi, kde vládnoucí režim vězní a zabíjí své odpůrce“.

Ruský právník a politický aktivista Alexej Navalnyj byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice. V minulosti byl otráven, ruský opozičník z toho vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili. Za mřížemi byl už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Do trestanecké kolonie Polarnyj volk (Polární vlk) na Sibiři jej přesunuli loni krátce před Vánoci.

Zabil ho Putin, ruským úřadům nevěříme, vzkázal Navalného tým

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám