Hlavní obsah

Ceny obilí padají. Zemědělci se bojí, že kvůli dovozům z Ukrajiny úrodu neprodají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští zemědělci se obávají, že kvůli levnému dovozu z Ukrajiny nebudou mít komu prodat a kde uskladnit své obilí, řekl Novinkám prezident Agrární komory Jan Doležal. Ukrajinská produkce přitom měla mířit mimo Evropskou unii. Komora tak požaduje intenzivnější kontroly, které ministerstvo zemědělství slibuje. Problém řeší i další země EU.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sklizeň pšenice.

Článek

„Zemědělci momentálně narážejí na rapidní propad cen a nezájem o obiloviny a olejniny způsobený převisem nabídky nad poptávkou. Za tři měsíce začínají žně a reálně hrozí, že nebudou mít komu prodat a kde uskladnit úrodu z blížící se sklizně,“ upozornil Novinky Doležal.

Situaci podle něj do značné míry způsobuje bezcelní dovoz pšenice, kukuřice nebo sóji z Ukrajiny na území Evropské unie. Tato produkce původně měla směřovat k tradičním odběratelům z třetích zemí. Evropská unie v rámci pomoci Ukrajině zavedla tzv. koridory solidarity přes své území, které ale byly zneužity překupníky s vidinou rychlého a snadného zbohatnutí.

Ze situace bude těžit spotřebitel, protože ceny mouky a pekárenských výrobků můžou jít dolů. Diskutabilní ale může být kvalita obilí, protože bylo pěstováno pro jiný trh než evropský, kde jsou pro pěstitele přísnější normy.

„Ve finále tak ukrajinská pšenice neskončila v zemích s vysokou závislostí na dovozu potravin, ale na evropském trhu, aniž by splňovala přísné kvalitativní parametry a aniž by byla vypěstována s takovým ohledem na životní prostředí, jaký vyžaduje po pěstitelích Evropská unie,“ vysvětlil prezident Agrární komory.

Ukrajina dodala do Maďarska obilí kontaminované toxiny

Ekonomika

Podle něj tak nejde ani o faktickou pomoc ukrajinským zemědělcům, protože obilí dovážejí obchodníci, kteří jim dávají jen zlomek skutečné ceny.

Zástupci komory proto požadují větší kontroly. „Upozorňujeme na nedostatek kontrolních mechanismů, které by zajistily dopravení této komodity do místa určení, a ne její uskladnění v Evropě, což nejen ovlivňuje cenový vývoj komodit na domácím trhu, ale potenciálně (protože se mnohdy jedná o produkci z roku 2021) také ohrožuje bezpečnost spotřebitele,“ zdůraznil Doležal.

Ministerstvo slibuje intenzivnější kontroly

Ministerstvo zemědělství slibuje, že kontroly zintenzivní. „V České republice je kvalita obilí a olejnin dlouhodobě na vysoké úrovni a udržíme ji i nadále. Proto jsme se dohodli, že se Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zaměří na kontroly veškerého dovozu zemědělských komodit ze zahraničí,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který kvůli tomu ve čtvrtek ráno mimořádně svolal pracovní skupinu.

Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého půjde o kontrolu jak formálních náležitostí, tak i kvality. „Pokud se bavíme o zemědělské komoditě nezpracované, tedy o tom, co se většinou skutečně vozí, jako je obilí, slunečnicová semínka nebo oleje, tak to kontroluje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Pokud půjde už o zpracovanou potravinu typu mouka, tak to kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ řekl Novinkám.

Nekula zároveň upozornil, že je třeba zajistit, aby zboží nezůstávalo v zemích bezprostředně sousedících s Ukrajinou, ale aby bylo exportováno prioritně mimo Evropskou unii.

Vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny a koridory solidarity chce Nekula udržet. „Považujeme to za velmi důležité z hlediska globálního potravinového zabezpečení a podpory ukrajinské ekonomiky. Je zřejmé, že koridory plní svůj účel a výrazně pomáhají jak zlepšení odolnosti ukrajinské ekonomiky, tak uklidnění situace na světových trzích s obilovinami včetně zajištění potravin pro rozvojové země,“ řekl ministr.

Problém řeší i další země Evropské unie. Například v Polsku zemědělci už několik dnů protestují kvůli tomu, že jejich trh zaplavila levnější ukrajinská produkce, což způsobuje pokles místních cen. Ukrajinské obilí přitom mělo být přes Polsko jen převáženo nebo v zemi skladováno, aby se dostalo na mezinárodní trhy. Rolníci tak požadují zavedení dovozního cla.

Polský ministr zemědělství kvůli ukrajinskému obilí končí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám