Hlavní obsah

Páteční volbě šéfa Sněmovny schází kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci mají na pátek naplánovanou volbu předsedy Sněmovny. Chybí jim však kandidát, kterému by případně mohli dát svůj hlas. Sněmovní strany totiž do středečních 16 hodin žádného adepta nenominovaly. Páteční volba se tak neuskuteční, poslanci se přesto sejdou, aby alespoň stanovili lhůtu pro návrhy kandidátů do další volby, jež musí být uspořádána od pátku do deseti dnů.

Článek

Předseda sněmovní volební komise Petr Tluchoř (ODS) ve středu odpoledne oznámil, že lhůta pro nominaci vypršela v 16 hodin, nicméně žádný kandidát navržen nebyl. Poslanci tak v pátek pouze určí nový termín, do kterého mohou strany své adepty navrhovat, a zase se rozejdou.

Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a zelených ve středu vyzvala sociální demokraty, aby navrhli svého kandidáta, který by byl zvolen s podmínkou, že odstoupí, pokud by trojkoaliční vláda nedostala důvěru. ČSSD ale tuto nabídku odmítla, protože se jí podmínka dočasnosti nelíbí. [celá zpráva]

Do čela dolní komory nikoho nenavrhli ani komunisté. Respektují prý princip, kdy má v případě vlády ODS křeslo předsedy Sněmovny ČSSD, a naopak.

Obsazení vedení Sněmovny je klíčem k odblokování volebního patu a vytvoření nového kabinetu. Na ukončení ustavující schůze je také vázána demise dosluhující vlády Jiřího Paroubka.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: ČSSD chce protahovat své vládnutí

Občanští demokraté v úterý opět odmítli vizi ČSSD o vytvoření úřednické vlády. Zároveň se postavili i proti variantě menšinové vlády ODS s podporou sociální...

Výběr článků

Načítám