Hlavní obsah

Tonoucí nekřičí. Pomůže PET láhev či větev, radí záchranáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za rok se v tuzemských řekách, rybnících a přehradách utopí průměrně 191 lidí. Řadu z nich mohli lidé z břehu zachránit, kdyby věděli jak. Na záchranu života se nyní zaměřili vodní záchranáři a k břehům vodních nádrží začali umisťovat tabule s radami, jak se u vody chovat a jak při první pomoci člověka resuscitovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé podle záchranářů často nevědí, jak pomoci. „Tonoucí nekřičí, je to tichá smrt,“ vyvrací jeden z častých mýtů prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal. „Topení trvá i jednotky minut,“ dodává.

V kritické chvíli podle něj pomůže i obyčejná petka, kterou mají lidé u sebe při opalování. „Bojujete o život. Vždycky se dá na břehu něco najít. Svlékněte oblečení, najděte kus lana nebo větev. Vylijte vodu z PET láhve, nafoukněte ji a zazátkujte. Cokoliv, co můžete do vody hodit nebo podat tomu, kdo se topí,“ vysvětluje prezident.

Rukávky dítě nezachrání

„Pokud jdete k vodě, noste s sebou telefon. Když ho necháte na chatě, nemůžete zavolat o pomoc,“ říká šéf vodních záchranářů.

Podle údajů Českého statistického úřadu se průměrný věk utonulých za posledních deset let pohybuje v rozmezí od 55 do 77 let. Zhruba tři čtvrtě utonulých byli muži. „Čím starší člověk, tím je náhlých příhod ve vodě více,“ komentuje údaje Smejkal.

Kromě zdravotního stavu ale za nejrizikovější faktor při koupání nebo na dovolené u vody považuje pití alkoholu.

„Kdybych měl dát tři rady, tak nepijte, nespouštějte ani na chvíli děti z očí a respektujte vodu jako potěšení, které ale může vzít i život,“ upozorňuje Smejkal.

Mladík plavající vedle šlapadla zmizel pod hladinou. Našli ho mrtvého

Krimi

Riziko u vody letos zvýšila i novela zákona o vnitrozemské plavbě, která od března povoluje půl promile alkoholu v krvi vodákům na vybraných tocích řek. K nehodám přispívá i špatné nebo chybějící vybavení při vodních sportech, zejména u dětí.

„Nafukovací rukávky ani kruh dítě nezachrání, mohou prasknout nebo se stáhnou z rukou. Na plavání jsou nejlepší pěnové plavecké pásy,“ radí Smejkal a varuje před riskováním na oblíbených paddleboardech.

„Na Lipně můžete vidět uprostřed přehrady plout na paddleboardu dvě tři děti bez vesty. Ale lidé si neuvědomují, že je pod nimi šedesát metrů hloubky. Stačí, když kolem projede loď a hodí metrovou vlnu,“ upozorňuje prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže.

I Sázava bývá divoká řeka

Aby podobným situacím zabránili, spustili vodní záchranáři spolu s Povodím Vltavy novou kampaň Zachraň život. V okolí slapské přehrady umístili přímo na břehy přehrady šest nových informačních tabulí, další desítky jsou ve výrobě. Tabule se už v létě objeví v okolí Vltavy, postupně se rozšíří i do oblastí kolem Labe, Moravy, Sázavy, do kempů a okolí přehrad. Na tabulích jsou piktogramy s textem, kterému by měl rozumět každý: nechoď se koupat sám, neplav daleko od břehu, volej 112 nebo 155.

Jednoduché rady jsou ale podle záchranářů namístě. „Lidé si myslí, že u nás není divoká voda. Jenže se změnou počasí tady máme nový fenomén a tím jsou přívalové deště, které umí poklidnou Sázavu velmi rychle změnit v nebezpečnou řeku,“ uzavírá záchranář.

Bezpečnostní pravidla při vodáctví. Na co si dát pozor, než vyjedete na vodu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám