Hlavní obsah

Senát rozhodne o obměně Ústavního soudu koncem května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát rozhodne o prezidentských nominacích na ústavní soudce 31. května. Na společném brífinku to uvedla hlava státu Petr Pavel a šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Živě: TK prezidenta Petra PavlaVideo: ČTK

 
Článek

„Řešili jsme spolu výběr ústavních soudců. A řešili jsme i termín, kdy to projedná Senát, jelikož 3. května končí tři ústavní soudci. Velice pravděpodobně bude tento bod zařazen na schůzi 31. května,“ řekl v úterý novinářům Pavel.

Současně také uvedl, že některými senátory kritizované nastavení procedury nominací ústavních soudců je pro Hrad i Senát přijatelné.

Původně senátoři zvažovali projednat nominaci někdejšího předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxy, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalé šéfky Soudcovské unie Daniely Zemanové už na schůzi, která začne 10. května.

Dělal jsem průšvihy, přiznal se Pavel před českými dětmi v Bruselu

Domácí

„Pokud máme pracovat jako Senát odpovědně, tak nejsme schopni posoudit nominace tak, abychom je mohli odsouhlasit, či neodsouhlasit 10. května,“ řekl k tomu Vystrčil. A potvrdil, že se s prezidentem „podrobně zabývali tím, jak probíhá procedura, kterou vznikají návrhy na soudce“.

„Respektujeme, že návrhy dává prezident České republiky, které Senát následně odsouhlasí, či neodsouhlasí,“ řekl k tomu šéf Senátu Vystrčil. A ocenil také komunikaci s letos zvoleným prezidentem Pavlem. „Dříve tato komunikace nebyla možná,“ zmínil.

Foto: ČTK

TK prezidenta Petra Pavla

Prezident pořádá tiskové brífinky pravidelně v pondělí. V úterý byli novináři pozváni do Rezidence v Královské zahradě, takzvaného „domečku“, který v minulosti využívali českoslovenští prezidenti k bydlení.

Ve středu pak Pavel s chotí navštíví Liberecký kraj. Jde o pokračování výjezdů do regionů, které Pavel zahájil krátce po svém zvolení.

Část minulého týdne strávil prezident na pracovní návštěvě v Bruselu, kde jednal s představiteli EU i NATO. V úterý dopoledne se pak u příležitosti Dne Země setkal se zástupci neziskových organizací zabývajících se ekologií a péčí o životní prostředí.

Pavel zamíří do Libereckého kraje

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám