Hlavní obsah

Testy ve školách odhalily opět málo pozitivních

Právo, orh, mhr, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvních dvou týdnech v lednu testování dvakrát týdně, od pondělí 17. ledna už jen jednou za týden. Tak nastavilo ministerstvo zdravotnictví ve svém opatření testování ve školách. Ani ve čtvrtek ale většina vzdělávacích zařízení vyšší číslo pozitivních žáků nehlásila.

Foto: Foto PRÁVO – Pavel Orholz

Honza si dělal PCR test v novém centru v Českých Budějovicích.

Článek

Na víceletém Gymnáziu Česká v Českých Budějovicích testovali ve čtvrtek 477 žáků. „Zaznamenali jsme osm pozitivních testů, což ještě jde, když uvážíme, že máme sportovní třídy, takže spolu žáci tráví i více času.

Zdravotníci v Rakousku dostávají od antivaxerů dopisové bomby

Koronavirus

Navíc přicházejí do kontaktu s celou řadou dalších sportovců,“ uvedl ředitel gymnázia Antonín Sekyrka.

Stovky žáků testovali také ve Střední škole polytechnické v Nerudově ulici v Českých Budějovicích. „Byl jsem ve třídě jediný pozitivní, a i když jsem test dvakrát opakoval, znovu se to potvrdilo,“ vyprávěl Právu prvák Honza ve čtvrtek odpoledne v novém testovacím centru na Výstavišti v Českých Budějovicích. Prý se rychle zaregistroval a hned ho vzali na PCR test.

Povinné testování ve firmách se bude týkat i studentů VOŠ a žáků mimo denní studium

Věda a školy

„Všichni ve třídě jsme se museli testovat, i když jsem očkovaný, cítím se ale docela divně. Snad budu negativní,“ doufal i přes špatný pocit a dva pozitivní antigenní testy mladík.

Jednoho pozitivního žáka ze sedmi set testovaných odhalily čtvrteční antigenní testy v Základní devítileté škole kpt. Jaroše v Trutnově. Pozitivní nebyl žádný s 95 zaměstnanců školy. Stejně dopadly i pondělní testy.

„Třída s pozitivně testovaným žákem projde opakovanými testy ještě v pátek a žáci budou muset při výuce nosit roušky. Pokud PCR testy pozitivitu potvrdí, čeká třídu pětidenní karanténa a online výuka. Ještě se nestalo, aby PCR test nákazu nepotvrdil,“ shrnul zástupce ředitele trutnovské školy Petr Karajanis. Testováním na základce kpt. Jaroše prošlo od začátku letošního ledna na tři tisíce žáků a zaměstnanců. Testy potvrdily pozitivitu na covid-19 u dvou žáků.

Omikron dál postupuje, lůžka nezatěžuje

Koronavirus

V Přerově zachytilo čtvrteční antigenní testování žáků na osmi základních školách pozitivní případy na šesti z nich. „Celkem bylo testováno 3143 žáků, pozitivní test mělo třináct z nich,“ sdělila Právu mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Ve stejný den minulého týdne mělo v Přerově pozitivní test osm žáků ze dvou základních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám