Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu řešil epidemii koronaviru. Tématem byl konec respirátorů či omezení proplácení preventivních PCR testů. Řešila se i situace na Ukrajině. Brífink po jednání byl naplánovaný na 14:30 hodin, Novinky ho nabídnou živě.

Živě: TK po jednání vlády 23.2.2022Video: ČTK

 
Článek

„Budeme se bavit o řadě míst, na kterých se postupně přestanou nosit roušky, bude to krok po kroku. Nejvíce nebezpečné je přestat nosit roušky například ve zdravotnických zařízeních, to asi každý chápeme,” uvedl před začátkem jednání šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Válkův plán odkládání respirátorů: Čím dříve, tím lépe

Domácí

Podle něj by se mohly sundat respirátory nejprve na kulturních, sportovních a dalších hromadných akcí. „Tam asi není potřeba nošení roušek prodlužovat donekonečna. Čím dřív to uvolníme, tím lépe,” dodal.

Tématem bylo dále proplácení PCR testů zdravotními pojišťovnami. Bezplatné by mohly zůstat jen testy na základě žádanky od lékaře či hygienické stanice.

Ministr zdravotnictví minulý týden také uvedl, že bude s pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu měsíčně.

Ministři se zabývali i situací na Ukrajině, kvůli které již dopoledne zasedla Bezpečnostní rada státu.

Podle premiéra Fialy je Evropa krok od války. „Zahájení vojenské mise je ze strany Ruska jednoznačným aktem agrese vůči suverénnímu státu a je jasným porušením mezinárodního práva,“ uvedl dříve.

Evropa je krok od války, dopad na Rusko musí být tvrdý, řekl Fiala. Sněmovna mu zatleskala

Domácí

Ministři současně řešili i snížení plateb za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění. Stát platí pojistné například za děti, seniory a nezaměstnané.

Minulá vláda loni rozhodla o navýšení plateb o 200 korun na 1967 korun za osobu měsíčně.

Od července by se měla podle Fialovy vlády částka snížit na 1567 korun, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Pro státní rozpočet to má do konce roku znamenat úsporu asi 14 miliard korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Reklama

Výběr článků

Načítám