Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu řešil koronavirovou epidemii i stavební zákon. Tématem mohly být také kompenzace pro podnikatele či návrh rozpočtu na rok 2022. Brífink po jednání je naplánovaný na 13:30 hodin, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 2.2. 2022Video: ČTK

 
Článek

Kvůli průtahům ve Sněmovně přesunula vláda jednání do dolní komory. Ministři zasedli dopoledne poblíž hlavního jednacího sálu poslanců.

Tématem jednání mohly být kompenzace pro podnikatele, jejichž činnost narušila koronavirová opatření. Premiér Fiala totiž minulý týden uvedl, že schvalovat je kabinet bude na středečním nebo následujícím jednání.

Stanjura: Deficit státního rozpočtu by měl být pod 280 miliard Kč

Domácí

Ministři mohli diskutovat i o státním rozpočtu na letošní rok, který by měli ale definitivně schvalovat až na příštím jednání. Cílem koalice je ušetřit na výdajové straně 80 miliard korun a předpis prosadit ve Sněmovně do konce března.

Rozpočtový schodek má být podle představ ministerstva financí pod 280 miliard korun, což je zhruba o sto miliard méně, než navrhovala minulá vláda Andreje Babiše (ANO).

Novela stavebního zákona pak jen formálně upravuje předchozí předlohu koaličních poslanců, kterou se Sněmovna zabývala v polovině ledna. Opozice tehdy využila nepřítomnosti některých koaličních zákonodárců a přerušila projednávání do 1. března.

Opozice prosadila své. O stavebním zákoně bude Sněmovna jednat asi až v březnu

Ekonomika

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj je potřeba schválit změnu mimořádně naléhavá, přijetí úpravy by tak měl urychlit právě nový vládní návrh.

Výběr článků

Načítám