Hlavní obsah

Tažení proti obstrukcím ve Sněmovně koalice vzdala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když letos v lednu, únoru a v květnu několikrát Sněmovnu zcela ochromily obstrukce opozičních hnutí ANO a SPD, koaliční poslanci burcovali ke změně jednacího řádu. Chtěli zamezit nočním maratonům a přespávání ve sněmovních kancelářích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Dnes už koaliční hlavy vychladly, a ačkoliv existuje pracovní skupina ke změně zákona o jednacím řádu, sami vládní poslanci přiznávají, že k zásadním změnám v tomto období už nedojde. A opozice si změny nechce nechat vnutit.

Mluvilo se například o regulaci přednostního práva předsedů stran a klubů, které jim umožňuje kdykoliv se přihlásit do debaty a mluvit neomezeně dlouho. Právě proto bylo přednostní právo často využíváno k mnohahodinovým obstrukcím, aby se nedostalo na zrušení EET, pandemický zákon, na novelu zákona o střetu zájmů nebo na korespondenční volbu z ciziny. Opozice byla úspěšná zčásti, volební možnosti se rozšiřovat zatím nebudou.

Sněmovna zrušila pozice odborných náměstků, budou jen političtí

Domácí

Plánované setkání pracovní skupiny k jednacímu řádu potvrdil Právu její předseda Jan Bartošek (KDU-ČSL), který je zároveň místopředsedou dolní komory. „V příštích dnech se k tomu chci potkat,“ řekl Právu.

Podle jednoho koaličního poslance, který si nepřál být jmenován, se skupina sejde teprve podruhé. „Pokud máte pracovní skupinu, která funguje tímto způsobem, nikam to nepovede,“ postěžoval si dotyčný.

Místopředsedkyně klubu ODS­ Eva Decroix, která je členkou skupiny, Právu sdělila, že výrazná změna, která by omezila obstrukce, na stole není. „Nevidím, že by se tomu někdo aktivně věnoval,“ uvedla.

První iniciativa ke změně jednacího řádu vznikla podle ní z frustrace z opozičních obstrukcí, avšak v posledních měsících se atmosféra v dolní komoře změnila a koalici se daří zákony projednávat bez problémů.

Politologové k Zemanovi: Senát není žádné odkladiště

Domácí

Podobně mluví i předseda pirátského klubu Jakub Michálek, který je též členem pracovní skupiny. „Já jsem nad tím už zlomil hůl, protože zákony se zatím daří projednávat. Navíc je zde odpor konzervativnější části koalice vůči tomu, abychom pravidla modernizovali,“ řekl Právu Michálek.

Podle něj Piráti a STAN by souhlasili například s vymezením určité doby, po kterou může hovořit řečník s přednostním právem.

Opozice: Omezit se nenecháme

Předseda klubu ODS Marek Benda, který patří k nejvíce konzervativním poslancům, zastává rezervovaný postoj. „Jednací řád je obecně velmi citlivé téma, a domnívat se, že jeho změnou vyřeším obstrukce, mi připadá neuvěřitelné. Ale nikomu nebráním, ať na tom pracuje,“ řekl Právu sněmovní matador.

Na případné změně jednacího řádu by se koalice měla dohodnout s opozicí. Pětikoalici by stačila stoosmičková většina, ale novela by měla přežít několik období, kdy se role mohou obrátit, takže s hlasováním na sílu nikdo nepočítá.

Opozice s jakýmkoliv omezením parlamentní debaty nesouhlasí. „Hnutí ANO je velmi zdrženlivé vůči jakýmkoliv změnám jednacího řádu. A to především proto, že ze strany pětikoalice hned na začátku volebního období došlo k několika závažným porušením nebo zneužitím zákona o jednacím řádu,“ řekl Právu místopředseda ANO Radek Vondráček, bývalý předseda Sněmovny.

„Co se týče omezení přednostních práv, tímto směrem se naše úvahy neubíraly nikdy. Ani v minulém období, kdy jsme byli součástí vládní koalice a kdy se také scházela pracovní skupina předsedy Sněmovny k jednacímu řádu,“ podotkl Vondráček. Dodal, že omezení přednostních práv by výrazně ovlivnilo demokratickou diskusi.

Okamura popotahován nebude, o Pekarové mluvil „nevhodně“

Domácí

„My určitě nebudeme chtít nic měnit. Jednací řád ve Sněmovně se už desítky let nezměnil, je to tradice,“ řekl Právu šéf klubu SPD Radim Fiala. Jednací řád Sněmovny platí v nezměněné podobě od roku 1995.

„Podle nálezu Ústavního soudu jsou obstrukce demokratickým prostředkem opozice, jak nepřipustit vznik či schvalování nového zákona. A my budeme obstruovat jen ty zákony, které jsou podle nás v nesouladu s Ústavou, jako je například korespondenční volba,“ řekl Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám