Hlavní obsah

Okamura popotahován nebude, o Pekarové mluvil „nevhodně“

Výroky šéfa SPD Tomia Okamury na adresu předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), kdy se nepřímo navážel do toho, zda může, nebo nemůže mít děti, označil v úterý mandátový a imunitní výbor za nevhodné. Shodla se na tom většina členů. Disciplinární řízení ale výbor nezahájil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Pro mě naprosto překvapivě jsme dospěli většinově k závěru, že výrok pana Okamury nebyl vhodný, dokonce jsme si ho znovu přehráli, ale ty podmínky pro zahájení disciplinárního řízení jsme neshledali,“ řekla Právu šéfka výboru Helena Válková (ANO).

Debata podle ní ukázala na rozdílné vnímání citlivosti takových slov ze strany mužů i některých žen, z nichž část se tím může cítit uražena a část nikoliv.

Miminko a svetry

Okamura se do šéfky TOP 09 opřel kvůli jejímu výroku, že si lidé mohou v energetické nouzi pomoci dalším svetrem. Na příkladu svého syna uvedl, že si neumí představit, jak by mu jako miminku nasazoval tři svetry, aby mu nebyla zima.

„Nezlobte se na mě, ale vy prostě nemáte tu osobní zkušenost, proto asi můžete říkat takové nesmysly. Prostě například kojenec si nemůže vzít svetry dva tři, ty vaše návody jsou nesmyslné,“ řekl Okamura na plénu komory.

Jeho slova se dotkla Lucie Potůčkové (STAN), která podnět k disciplinárnímu řízení podala s tím, aby se Okamura omluvil. Šéf SPD uvedl, že ve svém projevu dvakrát doslova řekl, že nehovoří v osobní rovině, aby se nikoho nedotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám