Hlavní obsah

Do boje proti Islámskému státu by se měl zapojit i Bašár Asad, navrhuje Rakousko

– Teherán

Západ by měl zapojit syrského prezidenta Bašára Asada a jeho spojence Írán a Rusko do bojů proti Islámskému státu (IS), řekl v úterý v Teheránu rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Rakouský prezident Heinz Fischer s íránskou hlavou státu Hasanem Rúháním. Státní návštěvy se účastní i rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Článek

„Podle mého názoru je prioritou boj proti terorismu. Ten nebude možný bez mocností jako Rusko a Írán,” řekl Kurz. „Potřebujeme v tomto ohledu pragmatický společný postoj, včetně zapojení Asada do boje proti teroru Islámského státu,” dodal.

Kurz je v Íránu společně s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem na státní návštěvě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Íránský prezident Hasan Rúhání na společné tiskové konferenci s Fischerem prohlásil, že Irán je ochoten diskutovat o míru v Sýrii s jakoukoli zemí. Odpovídal na otázku novináře, zda by Teherán ohledně řešení krize v Sýrii spolupracoval se Saúdskou Arábií či Spojenými státy. „Sedneme si k jakémukoli jednacímu stolu se zeměmi uvnitř regionu i mimo něj,” uvedl o možných jednáních íránský prezident.

Šíitský Írán je jedním z hlavních stoupenců Asadova režimu, Teherán do země rovněž poslal své vojenské poradce, kteří pomáhají vládním jednotkám v boji s Islámským státem.

Ekonomické námluvy 

Rakouského prezidenta doprovází v Íránu kromě ministra zahraničí také ministr hospodářství a podnikatelská delegace. Fischer v této souvislosti uvedl, že vzájemný obchod s Íránem letos vzroste na 300 miliónů eur a růst by měl pokračovat i v příštích letech.

Od chvíle, kdy se světové mocnosti dohodly s Íránem na omezení jeho jaderného programu, se v Teheránu střídají zahraniční delegace. Dohoda z letošního 14. července otevírá možnost brzkého zrušení hospodářských sankcí, které na zemi po roce 2006 postupně uvalily OSN, Spojené státy a Evropská unie. [celá zpráva]

Představitelé jednotlivých států už sondují možnosti pro vzájemné obchody a investice. V pondělí se z Íránu vrátil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který zemi navštívil společně se zástupci více než 50 českých firem. Ten také uvedl, že se Írán musí podílet na řešení krize v oblasti.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám