Hlavní obsah

Islámský stát dobyl poslední velké ropné pole, které kontroloval Asad

Bojovníci Islámského státu zabrali poslední velké ropné pole, které ještě měla pod kontrolou syrská vláda. Uvedla to v pondělí agentura Reuters s odkazem na syrskou exilovou organizaci SOHR v Londýně. Pole Džazal v centrální části země je nyní uzavřené.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Režim přišel o poslední ropné pole v Sýrii,“ uvedla SOHR, která dění v Sýrii monitoruje prostřednictvím sítě informátorů na místě.

Armáda prezidenta Bašára Asada to nepotvrdila, uvedla pouze, že v oblasti odrazila útok, přičemž zabila 25 bojovníků včetně džihádistů ze zahraničí.

Podle zpráv na sociálních sítích ovládli radikálové pole Džazal v neděli poté, co boje v oblasti mezi extremisty ovládanou starodávnou Palmýrou a městem Homs na západě v posledních dvou třech dnech zintenzivnily.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Džazal je středně velké pole ležící severozápadně od Palmýry. Před válkou, která vypukla na jaře 2011, se na poli těžilo 2500 barelů ropy denně. Armádě se během těžkých bojů podařilo okolí pole v červnu zabezpečit, nynější ofenzivu už ale vládní síly nezastavily. Odhaduje se, že Islámský stát si prodejem ropy z oblastí, kterých se zmocnil, přijde denně na více než milión dolarů (asi 23,5 miliónu korun).

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Boj v regionu ale pokračuje. Tvrdé střety východně od Homsu si podle agentur vyžádaly ztráty na obou stranách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám