Hlavní obsah

Středočeský kraj postaví dvě gymnázia, další rozšíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj postaví dvě gymnázia a tři přistaví, přibudou stovky míst. Další stovky přibývají i na ostatních středních školách. Novinářům to v pondělí řekl krajský radní pro školství Milan Vácha (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kapacity čtyřletých gymnázií činí 1300 míst, přihlášek letos bylo 2988. Ještě ale neskončilo přijímací řízení. Žáci si mohli podat dvě přihlášky, není tak jasné, kolik se jich na vybranou školu nedostalo. Pokud se uchazeč o studium, který získal 80 bodů, nedostane na gymnázium ani ve druhém kole přijímaček, kraj mu pomůže najít individuální řešení. Stejně tak v případě uchazečů na další školy, kteří získali 60 bodů, řekl Vácha.

Celková kapacita středních škol v regionu je podle něj dostatečná, činí přes 14 000 míst, z devátých tříd ve středních Čechách vyjde zhruba 14 000 žáků. „My opravdu máme problémy spíše lokální,“ uvedl Vácha.

V minulých letech odcházelo podle něj ze základních škol v některých slabších ročnících třeba i jen 9000 žáků a kapacita gymnázií se nesnižovala. Nyní kraj počítá s tím, že v nadcházejících letech by se mohl počet dostat i na 16 000 žáků, proto chystá několik investic. Nedostatečné kapacity bude řešit stavbou nového gymnázia v Černošicích a v Jesenici u Prahy. Připravuje též půdní vestavbu říčanského a berounského gymnázia a rekonstrukci jednoho z pater v hostivickém gymnáziu.

Podle radního nebyla ve většině středočeských okresů ani dramatická situace v případě bodové hranice pro přijetí na gymnázium, například v Rakovníku to bylo 57 bodů, v Kladně 69, v Benešově 76 a v Kolíně 60 bodů. V některých částech regionu byli letos podle předběžných údajů v průměru tři nebo čtyři deváťáci na jedno gymnaziální místo, v okrese Praha-západ to bylo 16 deváťáků. Na stavbu gymnázia v Černošicích by letos, pokud nenastanou komplikace, mohla být vyhlášena architektonická soutěž. V první etapě zde bude 12 kmenových tříd pro 288 žáků, v další etapě mají přibýt další čtyři třídy.

Podle Váchy by se do gymnaziálního vzdělávání měla započítávat i lycea. „Chceme je i podporovat a rozšiřovat,“ doplnil radní.

Podle něj je třeba pedagogické lyceum dobré například pro budoucí humanitně zaměřené vysokoškoláky, kteří se tak nemusí už na střední škole věnovat technickým předmětům natolik jako na gymnáziu. Přibýt by podle radního měla též kombinovaná lycea, která dají kvalitní všeobecné vzdělání dosud nevyprofilovaným studentům.

Rozdíl v přijetí na gymnázium v Praze a mimo hlavní město činí i desítky bodů

Věda a školy

Na střední školy zřizované Středočeským krajem si letos podali žáci 24 890 přihlášek.

Hejtmanství také postupně schvaluje zvyšování kapacit některých středočeských škol. Už pro nadcházející školní rok bylo schváleno několik stovek míst, avšak nejde o gymnaziální obory, ale například o obor mechanik elektronik, veřejnosprávní činnost a další. Celkem vedení kraje už schválilo navýšení o 625 míst, ve čtvrtek přibude 210 míst. Jde převážně o školy zřizované krajem. Část se týká aktuálního školního roku a u části bude záležet na rychlosti administrativního procesu, zda bude možné místa nabídnout už letos nebo až příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám