Hlavní obsah

Stovky lidí slavily Klausovu inauguraci

– PRAHA
ČTK, Lukáš Bek

Několik stovek lidí slavilo na Hradčanském náměstí inauguraci prezidenta Václava Klause. Praha uspořádala na počest nové hlavy státu lidovou veselici. Lidé popíjeli pivo a víno, pochutnávali si na občerstvení, na klopy si připevnili placky s nápisem Klaus prezident a mávali nástupci Václava Havla českými vlajkami.

Foto: Pavel Krček

Brno Open 2011

Článek

Lidová veselice začala po 16:00 hudbou mobilní zvonkohry a poté vystoupil Staropražský dixieland, který hraje Klausovu oblíbenou hudbu. Klausovi s manželkou Livií trvalo asi dvacet minut, než se od Matyášovy brány na pódium, vzdálené jen několik desítek metrů, prodral davem. Lidé jej zastavovali, chtěli si s ním potřást rukou a sdělit mu pár slov. Mezi stovkami lidí bylo velké množství turistů, pro které byla blízkost prezidenta atrakcí, jež jim zpestřila sychravý den v Praze.

V davu ale byl i muž s bíle natřeným obličejem, rolničkami na šatech a transparentem s nápisem Šašek králem. Nikdo si jej však příliš nevšímal a někteří jeho samého označovali za šaška. Předtím však na nádvoří propuklo několik ostrých slovních půtek a padaly také facky.

Když se prezidentský pár znovu dostal na první nádvoří, většina lidí se rychle rozešla ke stánkům s občerstvením. Pivo, víno, párky a další pochoutky byly za lidovou cenu - za devět korun. V 18:30 se nad Petřínem rozsvítil ohňostroj.

Druhý prezident

Václav Klaus složil slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka ve 14:05 a ujal se tak oficiálně funkce prezidenta České republiky. Stal se po Václavu Havlovi druhou hlavou státu samostatné ČR. Na událost se akreditovalo zhruba 100 domácích i zahraničních novinářů.

Klaus složil slib na čtvrté společné schůzi Parlamentu ČR ve Vladislavském sále Pražského hradu. Na minulé byl ve třetím kole třetí volby prezidentem zvolen. Na začátku svého projevu pozdravil přítomné zákonodárce a svého předchůdce v úřadu Václava Havla tituloval pane prezidente, protože jak Klaus uvedl "lidé to tak budou říkat stále a měli by."

Po krátkém projevu předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek společnou schůzi zákonodárců ukončil a tlumočil prezidentovo poznání na číši vína ve Španělském sále. V něm byl Václav Klasu před týdnem hlavou státu zvolen.

Před volbou vytopili sál

Televizní štáby a fotografové si s předstihem vybírali nejlepší místa, pracovníci Hradu kontrolovali, zda je vše připraveno. Sál pro společnou schůzi obou komor Parlamentu ČR předem mírně vytopili, protože jinak je v něm kvůli vzácným freskám udržována nízká teplota.

Ještě dvě hodiny před zahájením inaugurace nebyly před vchodem do Vladislavského sálu z Jiřského náměstí žádné bezpečnostní kontroly. Prakticky kdokoli tak mohl na místo, kde se zanedlouho sejde mocenská elita země, volně projít a prohlédnout si sál i přilehlé prostory, včetně místnosti Zemských desek.

Mezi lidmi

Slavnostní vojenskou přehlídkou pak inaugurace vyvrcholila. Na třetím nádvoří Pražského hradu pochod čestné jednotky sledovalo asi tisícovka lidí.

Po ní měl prezident krátký projev, během nějž pozval lidi, shromážděné za provazovými zábranami, aby přišli blíž. Na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla nehovořil z balkónu, ale z malého pódia přímo na nádvoří, a tak se krátce po této výzvě ocitl spolu s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem uprostřed davu lidí všech generací.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus na Borech: Amnestie není na pořadu dne

Nově zvolený prezident Václav Klaus neuvažuje, že by vyhlásil při příležitosti svého zvolení amnestii. "Amnestie mě opravdu nenapadla, myslím že to je věc,...

Učitelé zmapovali Chaloupky

Na středisku Chaloupky proběhl o víkendu seminář z cyklu Učíme se v přírodě. Tentokrát se zde vzdělávali učitelé se zájmem o problematiku geografických...

Výběr článků

Načítám