Hlavní obsah

Klaus při inauguraci najde dobrá slova pro Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důkladná diskuse s premiérem a ministrem spravedlnosti o nových soudcích Ústavního soudu, zeštíhlení hradní kanceláře a poznávací cesta po ČR čeká v nadcházejících týdnech českého prezidenta Václava Klause. Ten v pátek 7. března složí prezidentský slib. "Ve svém projevu jistě najdu i dobrá slova pro Havla," uvedl v nedělní Sedmičce na TV Nova.

Článek

Václav Klaus byl jediným hostem nedělního diskusního pořadu a odpovídal především na otázky občanů, kteří své dotazy do televize zaslali.

Na dotaz, zda mu již český exprezident Václav Havel blahopřál, Klaus uvedl: "Neblahopřál mi po telefonu, ani prostřednictvím svého kancléře." Nicméně Havla na páteční inauguraci nové hlavy státu pozval. Václav Klaus je podle svých slov připraven být nadstranickým prezidentem všech občanů. Je přesvědčen, že prezident by však neměl být nepolitický. Jak uvedl, celou řadu jeho kroků je nutné konzultovat s širokou politickou reprezentací státu.

Inventura na Hradě

Klaus si chce ve své prezidentské funkci vystačit s menším počtem spolupracovníků, než využíval Václav Havel. Jak uvedl chystá jakousi inventuru v hradní kanceláři. Podle očekávání nebude využívat služeb současného kancléře Iva Mathé ani tiskového mluvčího Martina Krafla. "Předpokládám, že tu rozhodující funkci by mohl vykonávat můj dlouholetý kolega a spolupracovník, pan doktor Jiří Weigl," řekl Klaus. Čtyřiačtyřicetiletý Weigl byl šéfem Klausových poradců v době, kdy byl tehdejší předseda ODS českým premiérem, ponamenává ČTK.

Změny v ČNB iniciovat nebude

K situaci v Union bance, která minulý týden uzavřela své pobočky, uvedl, že to je nepříjemné, vzhledem k tomu, že se tato záležitost dlouhodobě neřešila. Prohlásil však, že případnou personální změnu v bankovním dohledu, tedy v České národní bance, nebude iniciovat, i když je přesvědčen o její nezbytnosti. [celá zpráva]

V červenci se bude obměňovat polovina soudců Ústavního soudu, což je v pravomoci prezidenta. Václav Klaus o Ústavním soudu v minulosti mimo jiné prohlásil, že se tato instituce snaží být třetí komorou Parlamentu ČR a nazval jej prohradním soudem. Ke změně soudců však uvedl, že se nebude jednat o izolované rozhodnutí prezidenta. Je připraven o jménech nových soudců důkladně jednat s premiérem a ministrem spravedlnosti. "Ústavní soud však musí prezentovat širší spektrum názorů," řekl.

Zranitelnost vládní koalice

Při páteční volbě se podle Klause více než kdy jindy ukázala zranitelnost vládní koalice, která má ve Sněmovně většinu 101 hlasu. "Vláda je založena na velmi křehké koalici," uvedl k tomu nový prezident a dodal, že zranitelná by byla za jakéhokoliv prezidenta, tedy i za Klause. Neodpustil si však poznámku, že kdyby se prezidentem stal Miloš Zeman, byla by možná ještě zranitelnější. Osobně by však neúspěch vládní koalice, které se nepodařilo do nejvyšší ústavní funkce státu prosadit vlastního kandidáta Jana Sokola, nenazýval katastrofou. "Nevolil bych slova pohřeb, katastrofa," uvedl Klaus.

Hlasy KSČM byly bojem s ČSSD

Komunisté od prvního kola páteční prezidentské volby prohlašovali, že jejich prioritou je nezvolení Sokola. Jak uvedl jejich předseda Miroslav Grebeníček, prostor se tím velmi zúžil a vyzval prezidentské kandidáty, aby klub navštívili, pokud stojí o jejich podporu. Václav Klaus před třetí volbou poslanecký klub KSČM navštívil, Sokol nikoliv. Komunistické hlasy, které byly podle politologů pro Klausovo zvolení klíčové, však podle názoru prezidenta nebyly hlasy pro Klause, ale bojem na levici s ČSSD.

"Vím osobně naprosto bezpečně, že mě volily všechny politické strany," řekl Klaus. Na spolupráci s komunisty nevidí nový prezident nic závadného, oproti jeho předchůdci Václavu Havlovi, který se s představiteli KSČM setkával jen sporadicky. Vzhledem ke svému dlouholetému působení ve Sněmovně si nyní nedokáže představit, "že bych se choval, jako bych je neznal." [jak se volil prezident]

Referendum o vstupu do EU

"Nejsem si jist, že je nutné abychom dělali supernákladnou kampaň," řekl prezident k přesvědčovací kampani vlády ke vstupu do EU. Podle jeho názoru by však na pořadu dne mělo být referendum o tom, jakou Evropu chceme, než-li to, zda do ní chceme. Tato otázka je prý již zodpovězena. Klaus se rovněž ohradil proti zprávám zahraničních médií, které jeho zvolení označily za výhru euroskeptika. "Tvrdošíjně odmítám nálepku euroskeptika, já jsem eurorealistou," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám