Hlavní obsah

Klaus na Borech: Amnestie není na pořadu dne

ČTK, Lukáš Bek
PLZEŇ

Nově zvolený prezident Václav Klaus neuvažuje, že by vyhlásil při příležitosti svého zvolení amnestii. "Amnestie mě opravdu nenapadla, myslím že to je věc, která pro mě není na pořadu dne," řekl Klaus dnes v Plzni, kam přijel na zasedání výkonné rady ODS.

Foto: Jana Bečková

Dobrý voják Švejk

Článek

Přesto se prý sejde s ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským a zeptá se ho, jestli podle něj neexistuje skupina vězňů, u nichž by stálo za to uvažovat o případné amnestii.

Klaus neodpověděl, zda zůstane členem ODS

Na zasedání výkonné rady ODS se Klaus přijel rozloučit a poděkovat jejím členům. Čestný předseda občanských demokratů řekl, že je to naposled, co se zúčastnil nějakého schůze ODS.

Otázku, zda zůstane i nadále členem ODS, považuje Klaus za vedlejší. "Jasně jsem řekl, že budu nestranickým a nadstranickým prezidentem. Větu, že dnešní účast na zasedání výkonné rady je moje poslední účast na jakémkoliv schůzování ODS, považuji za podstatnější než to, zda formálně roztrhám nebo nechám skartovat svoji stranickou legitimaci," uvedl.

Čestným předsedou ODS však zůstane. "Čestný předseda je čestný doktorát, takže já nevím, co bych s tím měl dělat," doplnil.

Velkolepé uvítání Klause

Klaus se nakonec v Plzni zdržel mnohem déle než plánoval. "Chystal jsem se na oběd k mamince, kterou jsem ještě od svého zvolení neviděl, ale to už asi přijedu pozdě," povzdechl si.

Členové výkonné rady připravili na Borech Klausovi velkolepé uvítání. Nechyběla velká kytice a dort, který představoval maketu Hradu. Během první hodiny jednání dorazily na zasedání plakáty s klausovým portrétem a nápisem: Václav Klaus - prezident České republiky, které nechala přes noc vytisknout hlavní kancelář ODS přes noc.

Hradní tým zatím v mlhách

O svém budoucím týmu spolupracovníků na Hradě odmítl mluvit konkrétněji. "Budu na tom pracovat celý týden. Dnes odpoledne začnu jednat s různými lidmi. Není třeba spěchat," uvedl.

Nová stínová vláda

Výkonná rada rovněž zveřejnila novou podobu stínové vlády ODS. Své místo v ní uhájili, Nečas, Tlustý, Langer, Zahradil a Němcová. Martin Říman se přesunul od dopravy k průmyslu a obchodu. Ostatní členové jsou noví. Stínovými ministry se stali poslanci Pospíšil, Bartoš, Páralová, senátor Julínek, primátor Gandalovič a ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity KarlovyBedřich Moldán.

Vedení se pochopitelně ujal šéf ODS Mirek Topolánek, který byl v bývalé stínové vládě na pozici ministra průmyslu a obchodu.

PředsedaMirek Topolánek
Min. obranyPetr Nečas
Min. financíVlastimil Tlustý
Min. vnitraIvan Langer
Min. zahraničíJan Zahradil
Min. kulturyMiroslava Němcová
Min. dopravyPetr Bendl
Min. spravedlnostiJiří Pospíšil
Min. školstvíWalter Bartoš
Min. zdravotnictvíTomáš Julínek
Min zemědělstvíJiří Papež
Min práce a soc. věcíAlena Páralová
Min. průmyslu a obch.Martin Říman
Min. pro místní rozvojPetr Gandalovič
Min. živ prostředíBedřich Moldán

Reklama

Výběr článků

Načítám