Hlavní obsah

Stížností na platy soudců přijdou k ÚS desítky, míní šéf unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argumenty vlády, proč sáhla na platy soudců, jsou nehorázné, míní šéf Soudcovské unie Libor Vávra. Stejně jako další soudci chystá v únoru kvůli tomu stížnost k Ústavnímu soudu. Odhaduje, že jich budou minimálně desítky.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra

Článek

„Je zcela evidentní, že v řadě regionů stoupají platy, a těžko se tedy dá argumentovat tak, jak argumentovala vláda. Pro zdrženlivost ke stížnostem nejsou důvody. Ale to neznamená, že bychom někoho nutili, aby podal žalobu. Myslím, že žalob budou minimálně desítky,“ řekl Novinkám a Právu Vávra. „Tato situace je tak nehorázná, že poprvé podám žalobu i já,“ dodal.

Soudci nesouhlasí s úpravou svých platů, která je součástí schváleného konsolidačního balíčku a která se poprvé projeví v lednové výplatě a připraví soudce o zvýšení, jež by podle předchozích pravidel dosahovalo asi 6 procent.

Zatímco nyní je tzv. základna platu soudců součinem průměrné mzdy v národním hospodářství za předminulý rok a zákonného koeficientu tři, nově má koeficient klesnout na hodnotu 2,822. Reálně to bude znamenat, že platy soudců v příštím roce neporostou a zůstanou zhruba na stejné úrovni jako letos.

Pokud chceme po veřejnosti, aby se uskromnila, tak to musí vnímat i ústavní činitelé, politici, soudci a státní zástupci
ministr zemědělství Marek Výborný

Podle propočtu Práva by podle starých pravidel činila základna pro plat soudce od ledna 121 059 korun, podle nových by to mělo být 113 876 korun.

Vláda podobně upravila i platy zákonodárců, a to s vysvětlením, že by měli být solidární ke zbytku společnosti. Základna pro plat poslanců a senátorů bude ve výši 83,3 procenta základny platu soudců. Podle propočtu Práva tedy necelých 95 tisíc korun.

„Pokud chceme po veřejnosti, aby se uskromnila, tak to musí vnímat i ústavní činitelé, politici, soudci a státní zástupci,“ vysvětloval opatření v minulosti tehdejší šéf lidoveckých poslanců a stávající ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dřív soudci se stížnostmi uspěli

I v minulosti soudci změny v platech odmítali a u Ústavního soudu se stížností uspěli. V roce 2015 musela vláda vyplatit soudcům a státním žalobcům zpětně 1,15 miliardy korun kvůli chybnému výpočtu platové základny ministerstva práce a sociálních věcí za tři roky. Částka měla být původně vyšší, tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se však se soudci domluvila na kompromisu.

Ústavní soud opakovaně formuloval názor, že materiální zabezpečení je jednou z garancí soudcovské nezávislosti a vláda by neměla s platy soudců zacházet podle aktuálních rozpočtových potřeb.

Prezident Soudcovské unie míní, že tah vlády může mít negativní dopad na práci soudce. Situaci vnímá jako tlak na justici. „My za ta léta víme, že pokud jsou ohroženy materiální podmínky pro práci soudce, tak se to okamžitě odrazí na zájmu a kvalitě uchazečů o soudcovskou funkci,“ nechal se nedávno slyšet Vávra.

„Není potřeba z hlediska nějaké sociální soudržnosti do našich platových základen vůbec zasahovat. To je čistě politická propaganda každé vlády, je jedno, jestli byla levicová, středová, pravicová. A dělají to jenom proto, že si tím kupují hlasy voličů za naše peníze,“ dodal.

Pavel jmenoval nové ústavní soudce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám