Hlavní obsah

Ekologové podali stížnost na dohodu o Turówu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekologické organizace Greenpeace a Bund Sachsen a Sousedský spolek Uhelná podaly stížnost k Evropské komisi na mezivládní dohodu o dolu Turów. Ta upravuje podmínky pokračování těžby hnědého uhlí v polském dole, který se nachází u hranic s ČR a Polskem. O podání stížnosti informovala organizace Frank Bold.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia, v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Článek

Podle stěžovatelů vlivem provozu dolu nadále vznikají škody na životním prostředí a dohoda brání podat žalobu k Soudnímu dvoru EU.

„Česká republika porušuje evropské právo. Do podepsání dohody byly na vině polské úřady a polský těžař PGE. Podpisem dohody však ČR souhlasila s nelegální těžbou a sama sobě svázala ruce. Firma PGE od února do září 2022 těžila, aniž by měla zhodnocení dopadů těžby na životní prostředí, což je v naprostém rozporu s evropským právem,“ tvrdí Petra Kalenská z organizace Frank Bold.

Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice ze Žitavy do Bogatyně. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen hluku a zvýšené prašnosti, ale především ztráty podzemní vody a poklesu půdy.

Důl nedávno získal posouzení EIA, které může umožnit těžbu do roku 2044, o což usiluje těžební společnost PGE. Povolení vydalo Generální ředitelství ochrany životního prostředí.

Těžba v dole Turów má povolení EIA, ekologové se obrátí na soud

Domácí

Ekologové upozorňují na pokles hladiny spodních vod, který ohrožuje zejména vesnice na české straně hranic. Přijatá opatření, která mají tomuto negativnímu jevu bránit, považují za nedostatečná. Podle ekologů klesla za posledních 14 měsíců voda na některých místech až o 8 metrů.

Dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském dole Turów u českých hranic podepsali premiéři Česka a Polska 3. února. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun) a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU.

Bariéra u Turówa: efekt se pozná za rok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám