Hlavní obsah

Stanjura se Středulou se před novináři poškorpili kvůli platům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po společném jednání vlády s odboráři přišli v úterý vpodvečer za novináři do Sněmovny šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda odborů Josef Středula. V komentáři k platům si několikrát v přestřelce vyměnili názory, často nepotřebovali ani otázky.

Foto: Klára Beranová, Novinky

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a šéf odborářů Josef Středula

Článek

Na jednání byla řeč o platech ve veřejné a státní správě. Stanjura uvedl, že vláda zatím nepočítá se zvýšením platových tarifů od ledna, sumu na platy ale zvedne. „Peníze mají být na odměny,“ řekl ministr.

Odbory ale s takovým postupem nesouhlasí. „Jsem nespokojený, vláda trestá zaměstnance. Rozdíl mezi nejlepším zaměstnancem a nejoblíbenějším je fatální. Tento typ ksichtovného je pro nás neakceptovatelný,“ prohlásil Středula.

„Ksichtovné bych tomu neříkal. Říkáte tím, že každý nadřízený není schopen posoudit kvalitu lidí, kteří pro něho dělají. Já tomu nevěřím,“ opáčil vedle stojící šéf státní kasy.

Šéf odborářů ho ale nenechal myšlenku ani doříct a hned přispěchal s reakcí: „Jste krátce ve funkci, pane ministře.“

„Řídil jsem ale i jiné organizace, kde byly stovky zaměstnanců. Je to náš dlouhodobý různý pohled na to, jak dělit platy,“ nechtěl se dát Stanjura.

Kalousek se navezl do vlády: Takové rozpočtové schodky si netroufli ani komunisti

Domácí

„Rozdíl mezi mnou a panem ministrem je v tom, že pan ministr je nezkušený, jelikož je sotva rok ve funkci. A my už to posuzujeme několik let. Otázka přerozdělování odměn je skutečně vážná záležitost,“ trval si na svém Středula.

Novináře, za kterými do Sněmovny došli, oba nepustili téměř ke slovu. „Docela mě to baví. My nepotřebujeme ani otázky,“ zaznělo po čase od šéfa státní kasy.

„Vás by ty otázky určitě nenapadly,“ poznamenal směrem ke Stanjurovi Středula.

Vláda zatím nepočítá s tím, že by od ledna zvýšila platové tarify zaměstnancům veřejné a státní služby. Základ výdělku se chystá zvednout o deset procent jen policistům, hasičům či vojákům. Ostatním profesím se má suma na platy navýšit o čtyři procenta, ale peníze mají putovat do odměn.

Podle informačního systému o průměrném výdělku veřejný sektor zaměstnával letos v prvním pololetí 651 200 lidí. Průměrný plat činil 43 093 korun hrubého. Odměny, příplatky a náhrady činily celkem 30,3 procenta výdělku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám