Hlavní obsah

Sprchování místo koupele, sušák místo sušičky. Kampaň radí, jak ušetřit za energie až tisíce ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížit spotřebu energie v domácnostech a snížit si tak výdaje mohou sami lidé například tím, že budou místnosti vytápět na o stupeň nižší teplotu nebo když se budou sprchovat místo koupání ve vaně. Doporučení, jak ušetřit, včetně očekávaného dopadu na peněženku představují v nové kampani ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo životního prostředí.

Foto: zkrotimeenergie.cz

Otisk z webu zkrotimeenergie.cz

Článek

„Hlavní poselství je v tom, že každý, kdo má nemovitost, tak se vrhnul na web zkrotimeenergie.cz, udělal si určité zamyšlení, jestli některá opatření nemůže zrealizovat, a tím ze dne na den ještě více snížit svou spotřebu energií. Pojďme se také dostat do situace, kdy dlouhodobě snížíme svou závislost na fosilních palivech a na Rusku,“ řekl ve čtvrtek při představení kampaně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kampaň například radí, aby lidé doma zbytečně nepřetápěli, ponížení teploty o jeden stupeň může snížit spotřebu až o šest procent. Je také lepší větrat jednorázově a naplno na pár minut místo neustále pootevřeného okna na ventilačku.

České domácnosti spotřebují asi 30 procent tuzemských energií

Ekonomika

Ušetřit za energie má pomoci také sprchování místo napouštění vany, zhasínání v místnostech, kde nikdo není, či pravidelné odmrazování lednice.

Na webu, který má pomoci lidem je nasměrovat podle typu jejich bydlení k vhodným opatřením, je také vyčíslen odhad úspor. U důsledného zhasínání v prázdných místnostech jde o stovky korun ročně, při upřednostnění sprchy před koupelí nebo u omezení používání sušičky jde částka do tisíců.

Foto: zkrotimeenergie.cz

Příklady možných úspor na zkrotimeenergie.cz

Pár spotřebovaných kWh může ubrat také zapínání spotřebičů, jako je myčka či pračka, až ve chvíli, kdy budou úplně plné.

Na kampani spolupracovalo ministerstvo práce s resortem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí. Financována je z evropských peněz.

Nemá zůstat jen na webu. Resort životního prostředí se bude snažit radit lidem, kteří bydlí v rodinných domech, jak nejlépe dlouhodobě do budoucna snížit spotřebu energií například zateplením, instalací fotovoltaických panelů apod.

Ministerstvo práce zase připomíná, že kromě úspor mohou domácnosti dotčené vysokými cenami energií žádat o nejrůznější dávky, jako je třeba příspěvek na bydlení.

Solární panely a tepelná čerpadla. Češi řeší energetickou krizi svépomocí

Internet a PC

Do budoucna by měli lidem radit v krajských úřadech práce s opatřeními a příspěvky speciálně vyškolení poradci. „Na konci října budeme mít v každé krajské pobočce úřadu práce vyškoleného člověka, který bude schopen říci podrobnější informace o tom, jak by klient mohl postupovat z hlediska toho, jakou má nemovitost,“ osvětlil Jurečka. Tuto čtrnáctku speciálně vyškolených poradců bude resort hradit ze svých peněz.

Za lidmi budou vyjíždět v rámci kontaktních regionálních kampaní tzv. místní akční skupiny. Poprvé se tak stane na Opavsku.

„Nechceme mít tady dlouhodobě lidi na sociální podpoře, ale chceme je do stávat do pro ně komfortní soběstačné situace,“ uvedl Jurečka s tím, že při správných krocích směřujících k energetické soběstačnosti může dojít i ke zlepšení životní úrovně dané domácnosti.

Dotace na některá opatření mohou lidé získat z programu Nová zelená úsporám, kde by mělo být připraveno 55 miliard korun. Podle Jurečky se podmínky nastaví tak, aby na dotace mohly dosáhnout i chudší domácnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám