Hlavní obsah

Stanjura odpoledne vyvracel, co ráno řekl Jurečka. Zmatky sváděl na tlak novinářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě ve středu dopoledne ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdil, že chystaná daň z mimořádných zisků – takzvaná Windfall tax – bude platit zpětně již od roku 2022, odpoledne ale jeho slova vyvracel šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Zmatky sváděl na to, že prý Jurečka podlehl novinářským dotazům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Při příchodu na jednání vlády ráno Jurečka novinářům řekl, že o dani z mimořádných zisků za rok 2022 rozhodla koaliční rada. „Rozhodlo o tom jednání ve formátu K5 (lídrů pěti koaličních stran – pozn. red.),“ uvedl ve Strakově akademii.

Doplnil, že určitá část firem má již v letošním roce „prokazatelně výrazně větší zisky“ díky situaci na trhu“.

Vláda chce windfall tax od roku 2023, spojí ji s daňovým balíčkem

Domácí

Jenže jen o několik hodin později na tiskové konferenci po jednání kabinetu informaci vyvracel Jurečkův vládní kolega Stanjura, ministr financí.

„V této chvíli se kloníme k tomu, aby to platilo od 1. ledna 2023,“ uvedl po jednání vlády. Podle něj je to bezpečnější a ústavně správnější návrh.

Stanjura: Můžou za to i novináři

„Já jsem žádnou informaci nevypustil,“ bránil se Stanjura odpovědnosti za zmatky ve vládní komunikaci.

Za chaos, kdy jeden ministr dopoledne říká něco, co jiný odpoledne vyvrací, můžou podle něj i novináři, kteří členům kabinetu kladou dotazy na vládní agendu.

„Já vám odpovídám, ať počkáte, co rozhodne vláda. Někteří ministři tomu neodolají a podlehnou vám a odpovídají vám tím, že říkají svoje individuální pozice,“ vysvětloval Stanjura novinářům po jednání kabinetu.

Není to první chaos v komunikaci ze strany vládních členů. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) třeba radil, že by se měly velké firmy kvůli pomoci od státu chovat jako malé a střední, posléze ale resort uvedl, že toto doporučení – podobné podvodu, z nějž je obžalován šéf ANO Andrej Babiš – bylo prý nadsázkou.

Tvařte se jako malé a střední, vzkázal Síkela velkým firmám. Šlo o nadsázku, tvrdí ministerstvo

Ekonomika

Daň z neočekávaných zisků chce ministerstvo financí uplatňovat v letech 2023 až 2025. Má se vztahovat na některé energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Podle odhadů ministerstva financí by daň příští rok měla vynést 85 miliard korun, dalších 15 miliard korun mají přinést evropské cenové stropy pro výrobce energií.

Výnosy chce kabinet využít k pokrytí nákladů na zastropování cen energií, které začaly růst v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám