Hlavní obsah

Spolu chce vyvážet postižené Pražany do Sudet, zlobí se Hřib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozpory mezi koalicí Spolu a blokem Pirátů a Prahy Sobě na pražském magistrátu dokreslují postoje k řešení problematiky sociálních služeb v metropoli. Stávající vedení magistrátu se zasazovalo o to, aby postižení mohli využívat služby v metropoli, zatímco letitou praxí bylo jejich umisťování v zařízeních v sudetském příhraničí. Tuto nastartovanou změnu sociální péče se podle Pirátů někteří představitelé ODS, která je dominantní silou Spolu, nyní snaží zvrátit. Podle ODS totiž nejsou pro tyto klienty v metropoli kapacity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Končící rada města v září schválila dokument předložený radní pro sociální politiku Milenou Johnovou (Praha Sobě), v níž byl popsán postup a cíle transformace sociální péče pro lidi se zdravotním postižením. Hlavními dvěma body je proměna služeb ústavního charakteru na komunitní služby a přesun kapacit sociální péče z mimopražských lokalit do Prahy.

Právě to se stalo předmětem sporu, který vygradoval na jednání kontrolního výboru, kde koalice Spolu navrhla revokaci několika usnesení včetně výše zmíněného dokumentu.

To Piráti i Praha Sobě odmítají, přičemž vládní strana přesouvání klientů do ústavů mimo Prahu označuje za „nedůstojnou, nevyhovující a překonanou praxi“.

Ani 18hodinové jednání průlom nepřineslo, pražští zastupitelé zvolili pouze výbory

Domácí

„Na středečním kontrolním výboru se ukázalo, že kolegové z ODS v tomto ohledu požadují návrat ke starým pořádkům, čemuž chceme v zájmu klientů i jejich rodin zabránit,“ uvedla zastupitelka a členka kontrolního výboru Jana Komrsková (Piráti).

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v této souvislosti na Twitteru psal o „komunistické praxi vyvážení hendikepovaných Pražanů do Sudet“.

Záměr revidovat nastavený směr vyděsil i rodiče dětí s postižením sdružené v organizaci Péče bez překážek. Ti se na členy výboru obrátili s otevřeným dopisem.

„Máme obavy z toho, že naše děti nedostanou potřebné sociální služby tady v Praze, v místě bydliště, kde mají rodinné zázemí a mají zde vybudované vztahy. Nechceme se dočkat toho, že nám budou sociální služby nabídnuty formou ústavu umístěného v jiných krajích mimo Prahu,“ uvedli mimo jiné.

Alexandra Udženija (ODS) oproti tomu tvrdí, že schválená koncepce je nerealizovatelná, neboť v hlavním městě nejsou pro tyto klienty kapacity. „Pokud pro ně (Johnová) nemá místa v Praze, přece nemůže uzavírat zařízení mimo Prahu. Neudělala nic pro to, aby počet lůžek navýšila,“ sdělila Seznam Zprávám s odkazem na údajnou neschopnost radní Johnové. Ačkoliv při současném tempu by měl podle ní přesun klientů trvat dvě desetiletí.

Johnová naopak připomíná, že od roku 2007, kdy vstoupil v platnost zákon o sociálních službách, je tisícovka mimopražských lůžek pro klienty z hlavního města mimo právní rámec.

„Zákon totiž krajům, Prahu nevyjímaje, výslovně ukládá povinnost zajistit sociální služby ‚na svém území‘. Provoz mimopražské sítě služeb stojí ročně miliardu, která samozřejmě chybí v Praze,“ uvedla Johnová s tím, že ze strany ODS jde o politikum, kvůli osobní zainteresovanosti některých členů strany. To Udženija odmítá.

K revokaci usnesení nedošlo, nicméně klienti i jejich blízcí zůstávají minimálně do 15. prosince, kdy by mělo jednání zastupitelstva pokračovat, v nejistotě.

Pat v Praze trvá. Piráti hlasováním potvrdili účast v alianci s Prahou sobě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám