Hlavní obsah

Pat v Praze trvá. Piráti hlasováním potvrdili účast v alianci s Prahou sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti se rozhodli zůstat v Alianci pro stabilitu, kterou utvořili s Prahou sobě. Proti usnesení, jež jejich účast v alianci stvrdilo, nebyl nikdo ze zastupitelského klubu na pražském magistrátu. Piráti argumentují mimo jiné i tím, že zatímco oni koalici Spolu, tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, respektují, koalice se snaží narušit vzájemnou integritu jejich po volbách utvořené aliance.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na ustavujícím jednání pražského zastupitelstva

Článek

„Jsme pevnou součástí Aliance stability. Vyzýváme vyjednavače z ostatních stran, aby to respektovali, stejně jako Aliance respektuje koalici stran v rámci Spolu. Vzájemný respekt je základem férové spolupráce,“ stálo v usnesení, o kterém hlasoval klub Pirátů. A nikdo nebyl proti.

Platí také nabídka pro koalici Spolu, aby se obsadila pražská rada v poměru pět křesel pro koalici včetně postu primátora, pět křesel pro alianci a jedno křeslo pro hnutí STAN.

V praxi výsledek hlasování znamená, že i nadále budou Piráti v povolebním vyjednávání postupovat společně se sdružením Praha sobě. Se sdružením má ale zásadní problém koalice Spolu, pro kterou by to znamenalo, že ODS by jen „doplnila“ pražské vedení.

Piráti zvažují, že potopí Prahu sobě

Domácí

V Praze tak i nadále bude zřejmě trvat patová situace. Nabízí se proto řešení, o kterém se již od voleb spekuluje, totiž že v hlavním městě se vytvoří menšinová vláda tvořená koalicí Spolu, podporovaná hnutím ANO.

„Spolu by si měla vybrat, jestli to opravdu myslí s vytvořením koalice na bázi demokratického půdorysu vážně, nebo jestli by byla ochotná přistoupit k opoziční smlouvě s ANO s využitím hlasů SPD,“ uvedl k tomu pro Novinky končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Spolu se podle něj snaží „narušit vzájemnou integritu aliance“ tím, že ji nerespektuje, nehodlá jednat s jejími zástupci, a tím vznik nové pražské koalice blokuje. „Oproti tomu my koalici dosud plně respektovali jako jednotný celek složený ze tří politických stran,“ vysvětlil Hřib.

„Povolební aliance jsou v poměrném volebním systému zcela obvyklý jev a jsou stejně legitimní jako ty předvolební,“ zdůraznil.

O možném vystoupení z aliance se minulý týden zmínil zastupitel předseda klubu Pirátů Daniel Mazur. K rozpuštění aliance vyzval totiž hlavní vyjednavač za Spolu Zdeněk Zajíček (ODS). „Vyzýváme Prahu Sobě, aby situaci odblokovala, netrvala na pokračování aliance a umožnila Pirátům, aby mohli vstoupit do koalice na vládním půdorysu,“ řekl koncem týdne.

Reakci zástupců koalice Spolu na aktuální hlasování Novinky shánějí.

Bartoš pod palbou kvůli videu pro Metu. Poškodil jméno Pirátů, říká zakladatel strany

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám