Hlavní obsah

Spolu, ale bez sebe. Strany koalice rozjely kampaně do eurovoleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany koalice Spolu minulý pátek velkolepě oznámily, že i do evropských voleb příští rok na jaře půjdou společně. Týden na to ale rozjely kampaně samostatně. Může to tak působit, že je koalice do evropských voleb pouze účelová, tomu se však její zástupci brání.

Foto: Facebook, Novinky

Lídři stran koalice Spolu podepsali spolupráci v eurovolbách.

Článek

„Znovu do toho jdeme spolu, protože poslední tři roky ukázaly, že to má pro Českou republiku a občany smysl,“ prohlásil minulý pátek premiér Petr Fiala, když oznamoval, že se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL nakonec dohodly a do eurovoleb budou kandidovat dohromady.

Šéfové stran své rozhodnutí oslavovali. Na sociální sítě okamžitě vyvěsili hesla „do Evropy jdeme Spolu“ s tvrzením, že mají šanci uspět. „Budeme nejsilnějším hlasem pro Česko,“ zaznělo.

Týden na to ale strany rozjely kampaně samostatně. Zástupci KDU-ČSL připravili „Lidoveckou roadshow“, která odstartuje v pátek v Českých Budějovicích. Pokračovat bude během listopadu například v Jihlavě, Plzni nebo Praze.

Koalice Spolu půjde nakonec do eurovoleb společně

Domácí

„Jak vůbec funguje Evropská unie? Co všechno se v ní rozhoduje? A jak EU můžeme změnit?“ oslovují lidovci debatu s občany, které se zúčastní všechny tři stranické špičky kandidátky Tomáš Zdechovský, František Talíř a Michaela Šojdrová.

Podobnou tour mají i zástupci ODS. Ti pokračují ve výjezdech do krajů s názvem „ODS blíž k vám“. Tentokrát se jich ale účastní pouze kandidáti na europoslance Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek. Tento týden navštívili Moravskoslezský kraj, Zlínský, Jihomoravský i Vysočinu. I oni měli debaty s občany, také ale navštívili školy, firmy nebo místní zastupitele.

Výjezdy má i třetí z koalice TOP 09 v rámci své kampaně „Myslíme na budoucnost“. Té se už v létě občas účastnil i europoslanec Luděk Niedermayer, který bude pravděpodobně stranickým lídrem v eurovolbách.

Debatu s občany má strana například ve čtvrtek večer v Liberci. Tentokrát se jí účastní ale jen čeští poslanci, možná protože TOP 09 zatím nemá kandidátku do eurovoleb oficiálně hotovou.

„Sami vysvětlíme voličům, proč jdeme spolu“

Samostatné výjezdy europoslanců tak může působit, že koalice Spolu vznikla do nadcházejících voleb účelově. Tomu se ale kandidáti brání.

„To není volební kampaň, ta ještě ani nezačala,“ odmítl pro Novinky „superlídr“ Spolu v evropských volbách Vondra.

„Podobné výjezdy dělám celou dobu, co jsem europoslanec. Potřebuji znát názory lidí v Česku. Kvůli tomu, abych byl s těmi, kteří mi dali mandát, ani nežiju v Bruselu, ale v ČR. A tam jen odjíždím,“ konstatoval.

Vondra zároveň upozornil, že lidovci dělají podobné turné a „vůbec mu to nevadí“.

Účel lidovecké roadshow ale Zdechovský vysvětloval jinak. „Musíme vysvětlit našim voličům, proč jdeme spolu,“ vysvětlil Novinkám, proč i jejich trojka plánuje samostatné akce.

„Myslím, že to není nic proti ničemu,“ přidal se i lidovec Talíř s tím, že roadshow se chystá už od léta. Podle mluvčího lidovců Simona Dytrycha je akce určená především pro členy a příznivce strany.

Už ne jen europoslanci. V ODS roste tlak na samostatnou kandidátku do eurovoleb

Domácí

Jednota v rozmanitosti

Samostatné kampaně prý nevadí ani zástupcům TOP 09. „Koalice Spolu v evropských volbách, stejně tak jak funguje na české úrovni, sází na témata, která nás spojují. Ale neomezuje ani jednu ze stran v tématech, ve kterých se naše názory liší,“ napsala redakci mluvčí strany Markéta Volfová.

„Mottem Evropské unie je ‚jednota v rozmanitosti‘, a i proto jsme přesvědčeni, že pro rozmanitost TOP 09, ODS a KDU-ČSL je zde prostor a že naše jednota se i tady potvrdí. Tomu se pochopitelně přizpůsobuje i kampaň jednotlivých stran,“ zdůraznila.

Že spojení stran není účelové jen kvůli jedněm volbám, upozorňovala už minulý pátek na tiskové konferenci šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. O údajné účelovosti už v minulosti opakovaně mluvil předseda ANO Andrej Babiš, který měl pocit, že koalice vznikla jen proto, aby ho porazila.

Že jde Spolu společně i do evropských voleb, obecně budí rozpaky. Nejenže strany v Evropském parlamentu patří do jiných frakcí a plánují to zachovat i po volbách, ale i proto, že zástupci stran Vondra (ODS) a Niedermayer (TOP 09), kteří by měli být na předních příčkách kandidátky, mají odlišné názory na důležitá témata, jako je green deal, klimatické otázky nebo zavedení eura.

„Rozhodli jsme se překonat názorové rozdíly v jednotlivostech,“ obhajoval společnou koalici minulý týden Fiala.

Evropské volby se konají příští rok v červnu. Podle Talíře tak „určitě“ dojde i na společnou kampaň. Státy Evropské unie volí celkem 720 křesel, Česko 21 z nich.

Eurokomisaře chce vybrat STAN. Tak měl znít slib

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám