Hlavní obsah

Hlasování o nedůvěře vládě? Není to na pořadu dne, zní z ANO

Opoziční SPD zmínilo, že chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Ke svolání mimořádné schůze nicméně potřebuje nejméně 50 poslanců. Vzhledem k tomu, že hnutí má v dolní komoře pouze 20 zástupců, oslovilo s podporou ANO. „V tuto chvíli to není na pořadu dne,“ reagovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hnutí ANO v čele s šéfem a prezidentským kandidátem Andrejem Babišem

Článek

„Začali jsme sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě,“ oznámil šéf SPD Tomio Okamura.

Důvodů zmínil na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny několik. Jedním z nich jsou například vysoké ceny potravin či nedostatek některých léků.

„Fialova vláda rezignovala na pomoc občanů s růstem cen. Důsledkem je až nedůstojný stav, kdy jsou čeští občané nuceni jezdit nakupovat například od Polska,“ prohlásil Okamura.

Vláda má stále důvěru

Domácí

Pro svolání mimořádné schůze je potřeba sesbírat 50 podpisů zákonodárců, SPD má v dolní komoře ale jen 20 zástupců. Oslovilo proto další opoziční hnutí ANO. „Doufám, že se přidají,“ míní Okamura.

Jenže ANO se připojit své podpisy zdráhá. „Ani hnutí SPD se s námi o tom nebavilo, ani jsme se tom nebavili na klubu ANO. V tuto chvíli to ale není pro hnutí ANO na pořadu dne,“ reagovala před jednáním dolní komory Schillerová.

Výborný: Je to právo opozice

K vyslovení nedůvěry je pak potřeba 101 hlasů, opozice jich má 92. Aby byla vyslovena vládě nedůvěra, museli by se tak přidat k opozici i někteří „vládní“ poslanci.

„Je to právo opozice, nevidím ale smysl v tom, abychom trávili celý jednací den vystoupením Tomia Okamury,“ reagoval šéf poslaneckého klubů lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL).

Fialova vláda již odolala v září ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení. Hlasování tehdy vyvolalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize.

Listopadová inflace v Česku patřila v Evropě k nejvyšším

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám