Hlavní obsah

Listopadová inflace v Česku patřila v Evropě k nejvyšším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v ČR v listopadu inflace vzrostla, ve světě většinou klesala. Celkově patřila v Česku v Evropě k nejvyšším, vyšší byla například v Turecku, Moldavsku, na Ukrajině, v Pobaltí či v Maďarsku. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Portu. Meziroční inflace v ČR v listopadu zrychlila na 16,2 procenta z říjnových 15,1 procenta.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V Evropě inflace klesla více, než se čekalo. V eurozóně se listopadová inflace překvapivě snížila o 0,6 procentního bodu na deset procent, a klesla tak poprvé od poloviny loňského roku,“ řekl analytik Portu Marek Pokorný.

Poklesu spotřebitelských cen pomohl pokračující klesající trend cen energií. V růstu naopak pokračovaly ceny potravin, které zdražily o 13,6 procenta.

Inflaci se podařilo podle něj snížit i v Turecku, které ji má ze států Evropy dlouhodobě nejhorší, jelikož začalo v posledních letech prosazovat politiku zaměřenou na podporu hospodářského růstu a levných úvěrů na úkor kurzu liry a cenové stability. To zapříčinilo momentální inflaci 84,4 procenta, která se proti říjnu snížila o nepatrných 1,1procentního bodu.

Ukrajinská ekonomika překvapivě zmírnila tempo propadu

Ekonomika

Na druhém místě za Tureckem je Moldavsko s inflací 34,6 procenta, pak Ukrajina s inflací 26,6 procenta, následovaná Maďarskem, které kvůli problémům s drahým importem ruských komodit kvůli zavedení sankcí EU týkajících se ruské ropy bylo nuceno zrušit zastropování cen benzinu a nafty. Maďarská inflace se proti říjnu zvýšila o 1,4 procentního bodu na 22,5 procenta.

Inflace v USA pod kontrolou

V USA se inflace dostává pod kontrolu a v říjnu klesla již čtvrtý měsíc za sebou, a to na 7,7 procenta ze zářijových 8,2 procenta.

Také mnoho asijských států je na tom z pohledu inflace výrazně lépe. A to především Čína, kde se listopadová inflace snížila z říjnových 2,1 na 1,6 procenta. Příčinou nízké inflace v druhé největší ekonomice světa byla dlouho trvající politika nulové tolerance vůči covidu, která vedla k uzavírkám a utlumila poptávku spotřebitelů. Nižší inflaci reportuje také Tchaj-wan, kde v listopadu klesla na 2,35 procenta z říjnových 2,74 procenta, uzavřel Pokorný.

Inflace v Česku se vrátila nad 16 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám