Hlavní obsah

Spát venku se v takovém mrazu nedá! Tepličtí bezdomovci jsou rádi za židli ve vyhřáté místnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na takzvané krizové židli mohou ode dneška trávit mrazivé noci tepličtí bezdomovci. V lázeňském městě není noclehárna, kterou by mohli využívat. Jediná možnost, jak přečkat noc v teple, je pro ně vsedě na židli. Těch mají na dvou místech ve městě k dispozici dohromady sedmnáct.

V sídle neziskové organizace Květina může ledové noční venkovní teploty přečkat na židli najednou deset lidí. Video: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Projekt se v uplynulých letech osvědčil a bezdomovci ho kvitují. V sídle neziskové organizace Květina, která ve čtvrti Řetenice provozuje nízkoprahové denní centrum, může ledové noční venkovní teploty ve vyhřáté místnosti přečkat na židli najednou deset lidí. Záhy po otevření byla kapacita naplněná, stačilo se zapsat a mohli se usadit.

„Není to jako ve vlastním bytě a ve vlastní posteli, ale jsem ráda, že tady můžu být,“ řekla Novinkám sedmdesátiletá paní Anička, která je na ulici tři roky. Doposud trávila mrazivé noci různě. „Přebývala jsem pod schody u stadionu a na dalších místech. Spát venku se v takových mrazech nedá. To prostě nejde,“ zakroutila hlavou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Paní Anička a pan Jaroslav si dopřáli teplý čaj.

Podobně současnou situaci vnímá šestačtyřicetiletý Jaroslav. „Potloukám se po nádražích, obchodech nebo vchodech do domů, kde je alespoň o něco tepleji než venku,“ poznamenal Jaroslav, který je bez střechy nad hlavou bezmála čtyři roky.

„V době celodenních mrazů poskytujeme lidem bez domova krizové místo, tedy židli, a to v čase od sedmé hodiny večerní do sedmé ranní. Klienti nemohou využívat jiné služby, které poskytujeme přes den. Jde tedy hlavně o to, aby v teple přečkali noc. K dispozici mají jen teplý čaj, chleba, případně si zde mohou připravit vlastní donesené jídlo,“ řekla Novinkám ředitelka Květiny Barbora Bočková.

Petra spí nahá i pod mostem, Václav má rampouch ve vousech. Mrazy bleskově naplnily azyl pro bezdomovce

Domácí

V minulých letech byl podle ní o krizovou židli mezi místními bezdomovci velký zájem, byť ne každou noc byla kapacita naplněna. „Také si ale pamatuji, že jsme museli některé zájemce odmítnout, protože více jak deset lidí sem nedostaneme,“ poznamenala Bočková.

Taková situace nastala i dnes, jeden muž byl proto odeslán do druhého zařízení. „Přednost mají ženy a starší osoby, taková jsou pravidla,“ řekla Novinkám Michala Haislerová, jedna ze dvou pracovnic Květiny, které během noci dohlížejí v malé místnosti na pořádek.

„Nepamatuji si, že bychom museli řešit nějaký problém, ani s alkoholem. Klienti se večer koukají na televizi, v deset je večerka, zhasne se a všichni pak dodržují noční klid. Ráno je probudíme a do čtvrt hodiny odcházejí,“ popsala stanovený režim.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kapacita centra byla záhy po jeho otevření naplněna.

Na druhém konci města ve čtvrti Řetenice nabízí stejnou službu také organizace White Light I., která provozuje kontaktní a poradenské centrum. Na bezdomovce tam čeká sedm židlí.

Obě neziskovky by službu nemohly poskytovat bez finanční podpory města. „Cílem je snížit riziko umrznutí lidí bez domova. Ve městě není azylové centrum, kde by mohli při extrémních mrazech přespat. Proto podporujeme provizorní řešení, jako je krizová židle,“ vysvětlil Novinkám teplický primátor Jiří Štábl (ANO) angažmá města v projektu.

Krizové židle budou bezdomovcům na obou místech k dispozici, dokud nepovolí současné mrazy. A napříště zase ve dnech, kdy se opět citelně ochladí.

Mrazy vyhánějí z ulic bezdomovce. Jihočeské noclehárny jsou plné a navyšují kapacity

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám