Hlavní obsah

Mrazy vyhánějí z ulic bezdomovce. Jihočeské noclehárny jsou plné a navyšují kapacity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční teploty pod bodem mrazu nutí lidi bez domova, aby přespávali v noclehárnách. Ty v posledních dnech zažívají nápor a v některých jihočeských městech jsou zcela zaplněny.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Táborská noclehárna je v těchto dnech plná, pracovníci poskytují lidem bez domova přespání alespoň na židli

Článek

Podle meteorologů budou mrazy sílit a zařízení, která nabízejí azyl jsou již připravena na krizový režim. Například českobudějovická noclehárna v Domu sv. Pavla navýšila od prosince kapacitu na dvacet dva lůžek a v krizovém režimu už funguje.

„A to tak, že poskytujeme lidem bez domova strávit tu mrazivou noc alespoň na židli,“ řekla Veronika Rybáčková, mluvčí Diecézní charity České Budějovice.

Stejný scénář mají také v Táboře a v Jindřichově Hradci. Táborská noclehárna nabízí dvanáct lůžek pro muže a čtyři pro ženy. „Po naplnění kapacity poskytujeme alespoň židle, aby tu lidé mohli strávit noc v teple a umýt se,“ řekla Klára Petrášková, mluvčí Charity Tábor.

Sněžit bude dál. Mrazivé počasí vypadá na týdny

Počasí

V Jindřichově Hradci mají také plno, lidem, kteří sem přijdou přespat, nabízejí matrace či židli. „Nikoho nenecháme bez pomoci,“ uvedla sociální pracovnice Libuše Šimonová.

Přečkat mrazivou noc v teple má jedinou podmínku. Nebýt pod vlivem alkoholu a mít padesát korun. Lidé bez domova tu dostanou i teplé jídlo. Nemilou zprávou ale je, že od ledna 2024 půjdou v některých městech poplatky za přespání nahoru. V Českých Budějovicích vyšplhá cena za noc k sedmdesáti korunám.

„Dlouho jsme se snažili s cenou nehýbat, už je to ale neudržitelné. Důvodem jsou ceny energií a celkových nákladů našich služeb,“ vysvětlila důvod zdražení Petra Vohlídalová, vedoucí Domu sv. Pavla v Českých Budějovicích.

V jihočeských městech ale funguje projekt s názvem Noclenka. Takzvaný poukaz na přespání získají lidé bez domova například tím, že půjdou na hodinu uklízet město.

Vedení Českých Budějovic chce přesunout bezdomovce z centra města

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám