Hlavní obsah

Petra spí nahá i pod mostem, Václav má rampouch ve vousech. Mrazy bleskově naplnily azyl pro bezdomovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je neděle a nouzové centrum pro lidi bez přístřeší, které kvůli silným mrazům nechala o víkendu otevřít plzeňská radnice v areálu Depo, se otevírá v půl deváté večer. Po pár minutách je všech padesát tamních lůžek obsazených. Není divu, meteorologové varují, že teploty v noci na pondělí spadnou k minus patnácti stupňům.

Azyl pro bezdomovce Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Standa s přítelkyní Petrou pro jistotu postávali před vchodem už hodinu předem. Byli tady už ze soboty na neděli, kdy se provizorní noclehárna otevřela poprvé. „Je to tady fajn, na přespání dobrý, v suchu a v teple,“ hlásí Standa.

A kdyby tahle šance nebyla? „Šel bych pod most, přitulil bych se ke svý holce, přikryl se pár dekama a snad bych tu zimu nějak dal,“ míní. Ví, o čem mluví. Na ulici je podle svých slov už od čtrnácti let. „A je mi čtyřiačtyřicet.“

Petra to takhle táhne třetí rok. „A v podobným zařízení jsem spala poprvé v životě. Trochu šok. Moc lidí, večer dlouho hlahol, ráno brzo hlahol. Ale je to super. Ale pod mostem bysme to taky zvládli. Spím v noci nahatá, i pod tím mostem.“ A tady? „Tady taky. Ale jenom dvě hodiny, pak jsem se radši oblíkla.“

Teploty pod -12. Meteorologové varují před mrazem

Počasí

Martin je bezdomovcem už třiadvacet let. Do Depa dorazil ze svého apartmánu, který má v křoví u obchodního centra Plaza. A pak je tady Václav, s rampouchem ve vousech. Další z těch, kteří čekají, až se otevře. S tímhle stylem života přitom moc zkušeností nemá. Vydělá si, zedničí. „Chtěl bych spát na ubytovně, ale není šance, všechno mají obšancované agentury,“ nadává.

Polévka a sprcha

Azyl platí město a provozuje jej Středisko křesťanské pomoci Plzeň. „Každý se zapíše, občanky nekontrolujeme, co nám řeknou, to platí,“ konstatuje Marek Novotný, ředitel zmíněné organizace. „Dostanou instantní polívku, dneska je hovězí, teplej čaj, kafe, mohou se umýt, osprchovat v teplé vodě. Červený kříž poskytuje základní ošetření. A v deset je večerka, v osm ráno odchází,“ vysvětluje.

Je tady nějakých patnáct stupňů, k dispozici jsou ručníky, rozkládací lehátka, spacáky s vložkami, deky. Alkohol a samozřejmě drogy jsou zakázané. „Pokud tady vidíme někoho s lahví, tak mu ji sebereme. Pokud se mu to nelíbí, je to důvod, aby odešel,“ upozorňuje Novotný. Lůžka pro dámy jsou označena růžově. „Pokud ale nějaký pár chce spát u sebe, tak mu vyhovíme.“

Na nádraží v pražských Holešovicích našli mrtvého muže, zřejmě umrzl

Krimi

Dva lidé ze střediska drží noční službu. Nikola Burešová ji měla už ze soboty na neděli. „První noc byla v pohodě,“ říká. Nemáte strach? „Ne. Většinu klientů znám, s osobami bez přístřeší a narkomany pracuju dlouho,“ podotýká.

A kdyby nejhůř bylo, strážníci jsou tady rychle. „Jsme rádi, že se občas přijdou podívat,“ dodává ředitel.

Podle počasí

Když ještě Depo bývalo skutečně depem plzeňského dopravního podniku a ne multifunkčním centrem, tak tady fungovala myčka. Z té tu zbyla už jen cedule u vchodu. Jak dlouho tady bude „mrazový“ azyl, zatím jasné není.

„Rozhodneme podle vývoje počasí, ale předpokládáme, že bude otevřeno každý večer minimálně do úterý, včetně noci na středu,“ slibuje plzeňská radní Světlana Budková (STAN). Pokud budou noční teploty klesat i pak pod minus tři stupně, zřejmě tahle služba poběží dál.

FOTO: Česko pod sněhovou peřinou

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám