Hlavní obsah

Většinu neočkovaných od pondělí neostříhají ani neubytují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z mimořádného opatření vlády, které je účinné od pondělí, vyplývá, že neočkovaní lidé až na výjimky už nebudou moci využít služeb typu kadeřnictví, manikúra, tetování a dále sauny a wellness. K dispozici jim nebudou ani ubytovací služby.

Foto: Profimedia.cz

Neočkovaní lidé až na výjimky už nebudou moci využít služeb typu kadeřnictví. Ilustrační foto

Článek

Tyto služby zůstanou přístupné pouze očkovaným a lidem, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Nařízení se nevztahuje na děti do 12 let. Děti a mladí do 18 let či rozočkovaní se budou smět prokázat PCR testem, od jehož odběru neuplynulo více než 72 hodin.

Certifikát o dokončeném očkování, doklad o prodělané nákaze koronavirem a ve výjimečných případech i PCR test budou muset vyžadovat kromě výše zmíněných provozů například i kosmetická studia, masérské a obdobné regenerační či rekondiční služby stejně jako veškeré služby, při kterých je porušována integrita kůže. Nařízení se týká i vstupu do solných jeskyní.

Výjimky u ubytování

V případě ubytování se výjimka vztahuje na lidi cestující za prací či za lékařem, ti se budou moci prokázat PCR testem ne starším než 72 hodin. Podmínku dokončeného očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech nebudou muset splnit žáci a studenti jedné školy a jejich dozor, pokud bude ubytování poskytnuto výhradně jim. Případně musí provozovatel zajistit oddělení prostor tak, aby žáci a studenti nevyužívali stejné prostory jako ostatní hosté.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření budou platit od pondělí

Domácí

Za turistickým účelem budou moci do hotelů či penzionů přijet kromě očkovaných a lidí po covidu i děti do 12 let, děti a mladí do 18 let, kteří předloží negativní PCR test, od jehož odběru neuplynulo více než 72 hodin. PCR test budou moci použít i lidé, kteří mají doklad o tom, že se nemohou nechat očkovat, a lidé rozočkovaní.

Další výjimky na výzvu Asociace hotelů a restaurací ČR vláda schválila pro pracovní, podnikatelské a obdobné cesty, které není možné odložit. Ubytovacích provozů budou moci využít i neočkovaní lidé, kteří cestují kvůli nezbytné péči o jinou osobu. Opatření se dále nevztahuje na hosty, kteří se ubytovali před nabytím účinnosti nových restrikcí, nejdéle ale na dobu dříve sjednanou.

Nejhorší situace je na Moravě

Domácí

Dokončené očkování nebo prodělání covidu-19 nebudou ubytovací zařízení vyžadovat také u lidí, kterým byla nařízena izolace nebo karanténa, a těch, kteří jsou v bytové nouzi a ubytování jim zprostředkoval územní samosprávní celek. I pro ně platí nutnost negativního PCR testu, navíc musejí být ubytováni v oddělených budovách.

Vláda chce lidi přimět k očkování

Do služeb měli dosud přístup lidé nejen s dokončeným očkováním nebo ti, kteří prodělali nemoc covid-19, ale i ti s negativním testem na koronavirus. Navíc bylo možné se na místě nechat otestovat pomocí antigenní samotestovací sady. Někteří provozovatelé tyto testy nabízeli zákazníkům zdarma nebo za zvýhodněnou cenu.

Vláda o zpřísnění opatření rozhodla v důsledku vzrůstajícího počtu potvrzených případů koronaviru. Nařízení má také neočkované lidi přimět, aby se očkovat nechali.

Reklama

Výběr článků

Načítám