Hlavní obsah

Soud smetl další opatření. Nezákonné bylo i uzavření sportovišť a bazénů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opatření ministerstva zdravotnictví, vydané na základě pandemického zákona, které uzavřelo sportoviště, bazény a wellness centra, bylo podle Nejvyššího správního soudu (NSS) nezákonné. Podobně již dříve dopadla i řada dalších nařízení týkajících se uzavření restaurací, maloobchodu či lyžařských vleků.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejvyšší správní soud shledal nezákonnost mimořádného opatření v tom, že ministerstvo zdravotnictví náležitě neodůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s nařizovanou regulací, ani se nezabývalo požadavkem její nezbytnosti,” konstatoval soud.

Soudkyně Jitka Zavřelová připomněla, že provoz bylo možné zakázat nebo omezit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Všechny plošné vládní zákazy byly nezákonné. I zavření škol

Domácí

„Na základě tohoto ustanovení ale může být zakázán nebo omezen styk skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami. Takovou osobou je zdravá fyzická osoba, která byla během inkubační doby ve styku s infekčním onemocněním nebo pobývala v ohnisku nákazy. Tuto skutečnost nicméně nelze bez dalšího předpokládat. Musí být opřena o relevantní údaje a v mimořádném opatření náležitě zdůvodněna,” připomněla s tím, že toto nebylo ze strany ministerstva prokázáno.

Boj s epidemií ano, ale podle zákona, žádá soud

Ani omezení provozu koupališť a wellness zařízení, které oproti sportovištím umožňuje omezit pandemický zákon, však mimořádné opatření adekvátně nezdůvodnilo.

Stát zavřel koncem dubna restaurace v rozporu se zákonem

Domácí

„Odůvodnění v rozsahu několika vět poukazujících zcela obecně na omezení provozů a aktivit, u kterých zpravidla dochází k větší koncentraci návštěvníků či účastníků, je právě takovým excesem,” stojí v usnesení, které poukazuje rovněž na to, že v tělocvičnách profesionální sportovci trénovat mohli, zatímco v bazénech nikoliv.

„Nejvyšší správní soud nestojí v cestě boji s epidemií, požaduje po odpůrci (ministerstvu, potažmo vládě; pozn. red.)  'jen' naplnění požadavků pandemického zákona, tedy kvalitní odůvodnění přijatých opatření,“ uzavřela soudkyně.

Jste nepoučitelní, nemůžete nic zakazovat. Vláda tvrdě narazila u soudu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám