Hlavní obsah

Všechny plošné vládní zákazy byly nezákonné. I zavření škol

Novinky, jas

Nejvyšší správní soud (NSS) konstatoval, že plošné uzavření mateřských a základních škol, k němuž vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) přistoupila v dubnu na základě opatření ministerstva zdravotnictví, bylo nezákonné. Jde o další ze série verdiktů, jimiž NSS odmítl plošná opatření přijímaná v rámci boje proti epidemii koronaviru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Oba senáty Nejvyššího správního soudu vydaly dne 2. 6. 2021 rozsudky, v nichž vyslovily nezákonnost napadených ustanovení obou mimořádných opatření,“ oznámil soud s tím, že opatření nebylo třeba rušit, neboť jejich platnost mezitím vypršela.

Na NSS se obrátili žáci základních a mateřských škol, jejich rodiče, mateřská a základní škola a městská část Praha 9, která tyto školy zřídila. Ačkoliv rodičům podle soudu nepříslušelo rozhodnutí napadnout, mohli se na soud obrátit coby zákonní zástupci potomků.

Stát zavřel koncem dubna restaurace v rozporu se zákonem

Domácí

„Nejvyšší správní soud se v rozsudcích pozastavil nad tím, že zákonodárce ve zvláštním pandemickém zákoně, určeném přímo pro řešení nynější pandemie, upravil pouze omezení výuky nebo jiného provozu vysokých škol, zatímco omezování mateřských, základních a středních škol z něj vynechal,“ uvedl soud v odůvodnění a připomněl, že provoz těchto škol mohl být omezen toliko prostřednictvím zákona o ochraně veřejného zdraví.

Na jeho základě však „nelze plošně uzavřít všechny školy v České republice z preventivních důvodů, jako by všichni žáci byli předem pokládáni za podezřelé z nákazy“, zdůraznil NSS.

Jste nepoučitelní, nemůžete nic zakazovat. Vláda tvrdě narazila u soudu

Domácí

Ten již dříve označil za nezákonné plošné uzavření restaurací, povinné nošení roušek i další restrikce, k nimž vláda přistoupila po skončení nouzového stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám