Hlavní obsah

Sobotka nově s ochrankou i vyšším platem

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Páteční jmenování přináší pro nového premiéra Bohuslava Sobotku i několik osobních změn. Zatímco pro jmenovací dekret ho přivezl řidič ve stříbrném partajním superbu, z Hradu už odjížděl v tmavé policejní audině s druhým doprovodným vozem.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si po svém jmenování premiérem připil s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Okamžikem jmenování se stal hlídanou osobou, o jejíž bezpečí se stará policejní Ochranná služba, které audiny patří.

Pátkem si také Sobotka finančně polepšil. Zatímco dosud pobíral plat řadového poslance 55 900 korun hrubého a k tomu zdaněné náhrady 39 400 korun, jako premiér má nárok na 150 100 korun hrubého měsíčně spolu s 19 200 korun náhrad.

Nový ministerský předseda si také může rozhodnout, zda se nastěhuje do vládní Kramářovy vily coby sídla českých premiérů. To ale Sobotka nechce, a jak už potvrdil, bude dál s rodinou bydlet v bytě v pražských Stodůlkách.

Do doby jmenování své vlády bude mít k dispozici Hrzánský palác na Hradčanech, jak bývá v těchto situacích zvykem, nebo bude úřadovat v Lidovém domě.

„Využiji ten čas, který zbývá do jmenování nové vlády, abych se sešel s  kandidáty na ministry. Budu s nimi mluvit o tom, jak budeme realizovat programové prohlášení, jak nastavíme priority,“ prohlásil v pátek po odchodu z Hradu. [celá zpráva]

Dodal, že by byl velmi rád, pokud by vláda maximum ze svého programu stihla naplnit už letos, aby pro další období zajistila legislativní stabilitu.

„Není dobré, když se zákony revolučně mění každý rok. Bylo by dobře, kdyby koalice teď vyvinula maximální aktivitu, zapojila veškeré síly, aby se rychle schválil legislativní plán vlády a pustili jsme se do práce,“ řekl Sobotka.

Na svou první zahraniční cestu se podle svých slov chystá na Slovensko, což je tradicí českých premiérů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám