Hlavní obsah

Sobotka: Návrh na ministry v pondělí, s vládou pak zvýšení důchodů a snížení DPH na léky

– Praha
Právo, Jan Martinek

Čerstvě jmenovaný premiér Bohuslav Sobotka už v pondělí donese prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování členů své vlády. V rozhovoru pro Právo řekl, že doufá, že jeho kabinet vznikne do čtrnácti dnů. Nastínil také, jaké budou první programové priority.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Pane premiére, jaké budou první tři kroky, které ve funkci uděláte?

Rád bych byl, aby vláda začala co nejdříve fungovat a plnit vládní program. Logicky z toho vyplývá úkol pro Jiřího Dienstbiera připravit legislativní plán vlády. Pokud bude vláda jmenovaná do konce ledna, tak máme jedenáct měsíců na to, aby byly schváleny všechny potřebné zákony.

Na čem mi velmi záleží, je, abychom dodrželi slib seniorům a vrátili se ke standardní valorizaci důchodů, zejména pokud by se letos v důsledku devizových intervencí ČNB zvýšila inflace. Chtěl bych také, aby od příštího roku začal platit zákon o prokazování původu majetku a aby se snížila DPH na léky. Toto jsou legislativní priority.

Toto jsou ale kroky vlády, která ještě není ustanovena.

Bude ustanovena za čtrnáct dní, doufejme. Je teď módní spekulovat, co teď učiní či neučiní pan prezident. Slyšel jsem, že vzniká nový vědní obor, „zemanologie“. Já nemám žádné důvody si myslet, že by prezident neměl dodržet slovo, které veřejně dal.

V pondělí donesu na Hrad formální návrh ke jmenování ministrů, aby pan prezident měl podklad pro plánování schůzek s členy vlády. Máme zhruba čtrnáct dní čas a já nechci, aby ho ministři promarnili. Musí si rychle sestavit své týmy, a já chci s budoucími členy vlády jednat o prioritách, které nás v následujícím období čekají.

Čekal jste na jmenování premiérem 83 dní, tedy rekordní dobu. Co to způsobilo?

V ústavě není žádný termín, otcové zakladatelé na to zapomněli. Myslím, že termín by se do ústavy měl dostat. Jeho neexistence může podpořit oddalování okamžiku jmenování nové vlády, to jsme si teď prakticky vyzkoušeli.

Nějaký čas trvalo jednání koalice, to je objektivní příčina, a nějaký čas, asi čtrnáct dní, se hádala soc. dem. To je taky objektivní příčina a nic z toho se nedá vyčítat prezidentovi.

Jmenování Bohuslava Sobotky premiéremVideo: Česká televize ČT24

Změní se i některé věci ve vašem životě. Budete se stěhovat?

Zatím nepočítám s tím, že bych se stěhoval. Zůstáváme s rodinou v tom bytě, ve kterém jsme žili předtím.

Nebudete tedy využívat vládní budovy? Kramářovu vilu nebo Hrzánský palác?

Příštích čtrnáct dní je ještě využívat nebudu. Dohodl jsem se, že budu pracovat v Lidovém domě nebo ve Sněmovně jako poslanec. Předpokládám, že bych začal využívat Kramářovu vilu poté, co bude jmenována vláda. Je to určitě dobré místo pro pracovní schůzky.

Budete mít ochranku?

Počítám s využitím ochranky, počínaje dnešním dnem ji využívám.

A co auto? Z Hradu jste odjížděl černým audi.

To už je vůz, který patří Ochranné službě. Je to standardní režim, který využíval premiér Rusnok a předtím řada předsedů vlády. Já to pokládám za dobré opatření, kterým se dá čelit mnoha bezpečnostním rizikům.

Expremiér Nečas jezdil superbem. Neplánujete využít český vůz?

To je otevřená věc. Když jsem byl ministrem financí, nejprve jsme jezdili vozem Audi a po nějakém čase se mi podařilo přesvědčit aparát ministerstva, abychom koupili superb. Takže ve druhém funkčním období jsem již jezdil superbem. Tady se v této věci musím teprve zorientovat. Přijde nový šéf Úřadu vlády a myslím, že to bude spíš úkol pro něj.

Už máte vybraného šéfa Úřadu vlády?

Mám a dnes jsem ho informoval, že s ním počítám. Bude to Pavel Dvořák, který není členem žádné politické strany, řadu let působí jako tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna (kde Sobotka žil, pozn. red.), je to tedy úředník každým coulem.

Po všech těch obměnách politického charakteru, který Úřad vlády zažíval v minulých letech, potřebujeme do jeho čela schopného a kvalifikovaného úředníka.

Pokud jde o můj tým, se kterým počítám, jeho součástí je paní Běla Hejná, která by měla vést můj sekretariát (nyní ho vede v Lidovém domě, pozn. red.), Vladimír Špidla, který bude šéfem poradců, a jeho součástí je i Tomáš Prouza jako budoucí státní tajemník pro Evropu.

Celý rozhovor s Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst v sobotním Právu

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám