Hlavní obsah

Sobotka jde do přímého souboje se Zemanem. Zaorálka se nevzdá

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se rozhodl jít do přímého střetu s prezidentem Milošem Zemanem. Podle informací Práva navrhne na ministra zahraničí svého spojence a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Jenže s jeho jmenováním má Zeman problém. Spor tak může zásadně oddálit samotný vznik vlády soc. dem., ANO a lidovců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

„V seznamu kandidátů na ministra figuruje Zaorálek na postu šéfa diplomacie. Sobotka je rozhodnutý ho předložit prezidentovi a počká si na jeho reakci,“ řekl v pátek Právu zdroj blízký šéfovi ČSSD. Právo již ve středu informovalo, že prezident má k Zaorálkovi takové výhrady, že nedovolí, aby resort zahraničí vedl. [celá zpráva]

Babiš se kloní k Hradu, lidovci k Sobotkovi

„Prezident spoluvytváří zahraniční politiku a je pro něj nepředstavitelné, že by měl spolupracovat právě se Zaorálkem. Nikdy ho nejmenuje,“ řekl Právu zdroj blízký Zemanovi.

Sobotka na to tehdy reagoval slovy, že odmítnutí kandidáta na ministra by prezident republiky musel zdůvodnit pádnými argumenty. To je názor i většiny ústavních právníků, podle nichž osobní animozity nemohou hrát při jmenování roli. [celá zpráva]

V Sobotkově boji bude také klíčová případná podpora možných koaličních partnerů. Šéf ANO Andrej Babiš je k případným zásahům do personálního složení vlády ze strany prezidenta přístupnější.

„Vyloučit se to nedá. Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout a je na něm, jak se zachová,“ řekl novinářům.

„Pokud prezident jmenoval premiéra, tak si tím zúžil manévrovací prostor a navrhovaného ministra odmítnout nemůže,“ naopak sdělil Právu první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Dodal však, že by si Sobotka měl jména ministrů se Zemanem předjednat.

Lidovci chtějí jiné resorty

Dříve než půjde Sobotka k prezidentovi se seznamem adeptů na ministry, bude muset zlomit odpor lidovců. Těm se nelíbí resorty, které jim Sobotka nabídl.

Podle informací Práva by šéf ČSSD chtěl, aby KDU-ČSL vedla ministerstva zdravotnictví a kultury ve vládě, která by měla osm členů ČSSD, sedm za ANO a tři lidovce. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by mohl být vicepremiérem bez resortu.

„Pokud přijmu vaši spekulaci, tak musím říci, že zdravotnictví a kultura nejsou náš šálek kávy,“ řekl Jurečka. Dodal, že by měli zájem o školství, zemědělství, práce a sociální věci nebo průmysl a obchod. Také by KDU-ČSL považovala za důstojné, aby získala tři ministerstva. Tento spor se ale může rozlousknout až za dva týdny, kdy se vrátí Bělobrádek z USA, kde je na stáži ministerstva zahraničí USA.

Jourová: Máme kandidáty na ministry

ANO je podle všeho spokojené s rozložením resortů – hnutí by mělo ovládnout kromě financí také místní rozvoj, dopravu, životní prostředí, obranu a spravedlnost. Místopředsedkyně ANO Věra Jourová v rozhovoru pro sobotní Právo řekla, že na uvedené resorty mají kandidáty.

Jourová by mohla jít na místní rozvoj, Babiš by se stal vicepremiérem pro ekonomiku, šéfem financí by byl odborník jmenovaný ANO, poslanec Richard Brabec by vedl dopravu nebo životní prostředí a spravedlnost místopředsedkyně klubu ANO Helena Válková.

Babiš v pátek potvrdil zájem ANO o dopravu. „Resort je v kolapsu. Nevykupují se pozemky, nic se nestaví. Ministerstvo dopravy se chová divně, máme různé signály o korupci,“ řekl Babiš a nechal se slyšet, že zřejmě navrhne zřízení vyšetřovací parlamentní komise k projektu dálnice D 47. „Tam se chystá nějaká prasárna,“ dodal.

Vyjednávací týmy soc. dem., ANO a lidovců se dnes sejdou ke klíčovému jednání, kde špičky stran mají řešit nejen resorty, ale i sporné body týkající se daní, zdravotnických poplatků nebo druhého penzijního pilíře.

Podle Jurečky bude také stěžejní, jestli se lidovcům podaří přesvědčit partnery, že v koaliční smlouvě musí být obsažena pojistka proti přehlasování. „Budeme chtít pojistku proti majorizaci při hlasování ve vládě,“ řekl. Koaliční zákon podle lidovců bude jen takový, pro který bude hlasovat více než polovina ministrů z každé koaliční strany.

Lidovci chtějí prosadit větší slevu na dani za dítě. „Jsme připraveni, že se to bude zavádět postupně ve dvou letech, aby to nebyl takový výpadek ve státním rozpočtu,“ řekl Právu Jurečka. Smiřují se s tím, že progresívní zdanění, a s ním spojené společné zdanění manželů, bude zavedeno později.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám