Hlavní obsah

Sněmovna zamítla mimořádnou schůzi, kterou chtěla opozice

– Praha • Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek neumožnila širší debatu o možných opatřeních proti růstu cen potravin. Zamítla návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozice, která chtěla slyšet, jak bude vláda situaci řešit.

Foto: Petr Horník, Právo

Koaliční poslankyně Věra Kovářová (vlevo) a Markéta Pekarová Adamová

Článek

Před hlasováním mluvila jen pětice řečníků z hnutí ANO a z SPD s přednostním právem.

Volali například po snížení daně z přidané hodnoty na potraviny a po omezení marží obchodních řetězců. Vystoupení trvala celkem přes dvě hodiny.

Nynější růst cen způsobilo podle prvního místopředsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka i snížení soběstačnosti Česka ve výrobě základních potravin.

Poslanci se opět nedostali na „ukrajinskou“ strategii

Domácí

Vlády s účastí ANO tento proces podle něho aspoň zastavily. „Máme strach, že kroky současné vlády mohou pokles (soběstačnosti) opět nastartovat,“ uvedl Faltýnek.

Vedle snížení daně z přidané hodnoty na potraviny podle něho ANO navrhuje regulaci marží obchodních řetězců a omezení jejich nekalých praktik, odklad změn v zemědělských dotacích nebo zvýšení potravinové rezervy ve státních hmotných rezervách.

Faltýnek: Vláda pořád vyhodnocuje, ostatní země řeší

„Současná vláda vyhodnocuje, analyzuje, dává signály, ale okolní země začaly věci konkrétně řešit,“ uvedl Faltýnek.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš označil české zemědělství za „úplnou katastrofu“, za níž mohou podle něho ODS a ČSSD při jejich vládních angažmá.

Babiš hledá svého nástupce. Nebudu ale na nikoho ukazovat, tvrdí

Domácí

Babiš, jenž své firmy podnikající i v zemědělství vložil do svěřenských fondů, poukazoval třeba na podle něho nespravedlivě dojednané podmínky pro české zemědělce při vstupu do Evropské unie nebo na umožnění prodeje půdy cizincům.

Hnutí SPD podle lídra Tomia Okamury prosazuje nulovou sazbu daně z přidané hodnoty na základní potraviny a zakotvení povinnosti dodávání elektřiny jednotlivcům i firmám za cenu odpovídající výrobním nákladům.

Okamura: Inflace roste kvůli neschopnosti vlády

Okamura opět obvinil vládu z toho, že „drakonicky“ rostoucí ceny neřeší a žádné základní kroky obyvatelům nenabízí.

„Inflační spirála není u konce, kvůli neschopnosti vlády roste,“ prohlásil předseda SPD.

„Lhaní a nenávist“. Ministři po urážkách od Okamury odešli ze schůze Sněmovny

Domácí

Šéf poslanců hnutí SPD Radim Fiala se pak opřel do zemědělské politiky Evropské unie a do zahraničních obchodních řetězců.

„Obávám se, že bude ještě hůř. Že ceny potravin porostou exponenciálně, a co víc, že nebudou,“ uvedl.

Podle Fialy je nutná okamžitá podpora těch zemědělců, kteří jsou schopni navýšit výrobu potravin, a naopak zrušit podpory do extenzivních výrob, které nic nepřinášejí.

Vildumetzová: Nejvyšší ceny potravin od 90. let

„Jsme svědky nejvyššího růstu cen potravin od 90. let,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Některé skupiny obyvatel, například samoživitelky a samoživitelé a senioři, jsou podle ní nuceny omezit nákup některých potravin, třeba masa.

Pro návrh programu mimořádné schůze pak hlasovalo 64 opozičních poslanců ze 149 přítomných zákonodárců. Koaliční členové dolní komory jej nepodpořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám