Hlavní obsah

Sněmovna schválila úplné zrušení EET. Návrat devadesátek, zlobí se Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili přes odpor opozičního hnutí ANO vládní návrh na úplné zrušení elektronické evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku. Novinky jednání Sněmovny nabízely živě. Novelu nyní posoudí Senát, pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.

Živě: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: PSP

 
Článek

Pro návrh se vyslovilo 92 z přítomných 142 poslanců. Proti byli jen poslanci ANO.

Zástupci hnutí totiž trvali na tom, že jeden ze stěžejních projektů předsedy hnutí Andreje Babiše ještě jako ministra financí narovnal podnikatelské prostředí a vynesl státu víc peněz.

„Tímto rozhodnutím jste se vrátili do devadesátek, ve kterých jste se měli tak dobře,“ reagovala pak na hlasování šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Nynější koaliční vláda Petra Fialy (ODS) naopak argumentovala, že elektronická evidence tržeb představuje jen zátěž pro podnikatele, přínosy pro stát zpochybňuje.

„Bylo to naším dlouhodobým cílem, je to také součástí programového prohlášení vlády. Rušíme tedy systém, který vytvářel nepřátelské prostředí pro podnikání, a to například různými lhůtami nebo pokutami, které EET vytvářely,“ řekl ještě před jednáním dolní komory místopředseda rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS).

Zrušení EET prošlo přes odpor ANO Sněmovnou do třetího čtení

Domácí

Pro zrušení byla také opoziční SPD. „Jsme rádi, že dojde ke zrušení EET, nepodporovali jsme ho od začátku. Připadá nám (vedle paušální daně) nadbytečné,“ řekl na brífinku před začátkem schůze šéf hnutí Tomio Okamura.

Vedle zamítnutí hlasovala Sněmovna také o dalším návrhu ANO, aby elektronická evidence tržeb zůstala i nadále dobrovolná. Rozpočtový výbor přijal i k této úpravě nesouhlasné stanovisko, a tedy ani tento návrh neprošel.

„Snažili jsme se dopátrat, co by dobrovolnost přinesla. K nějakému faktickému účelu jsme nedošli, byly to vše kondicionály, že by něco mohlo být. Jenže by to stálo 120 milionů ročně, a to se mi zdá příliš mnoho, abychom ve skutečnosti neměli povědomí, co by to přineslo,“ vysvětlil na tiskové konferenci vládních stran před jednáním Sněmovny předseda rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Schillerová v roce 2019: Nikdo to nezruší

Proti zrušení EET naopak na plénu dolní komory vystoupila Schillerová.

„Je to jenom pár dní zpět, kdy jsem si pročetla programové prohlášení vlády Petra Fialy. Zjistila jsem, že de facto jediným bodem, který se této vládě po dnešku podaří naplnit, je zrušení EET. Vidím to proto jako jeden z hlavních důvodů této nelogické a hloupé snahy zrušit EET,“ prohlásila exministryně u řečnického pultíku.

Schillerová: EET už nikdo nezruší

Domácí

Schillerová ještě v roce 2019 v rozhovoru pro Novinky tvrdila, že ekonomickou evidenci tržeb už nikdo nezruší. „EET se stala součástí české ekonomiky a nikdo už ji nezruší. To je můj naprosto jednoznačný názor. Jsem o tom přesvědčena. Je to předvolební rétorika,“ prohlásila.

Anketa

Souhlasíte se zrušením elektronické evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19517 čtenářů.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na mimořádné schůzi Sněmovny, která schválila úplné zrušení elektronické evidence tržeb

Elektronická evidence tržeb začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Původně měla být poslední fáze spuštěna od loňského května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů. Pokud by zákon o evidenci tržeb nebyl zrušen, od ledna by byla EET znovu spuštěna v povinném režimu a v plném rozsahu.

Poslanci v prvním kole podpořili konec EET

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám