Hlavní obsah

Sněmovna řeší státní pojištěnce či zrušení EET. Schválila, že může jednat až do pátku

Poslanci se ve čtvrtek v 9 hodin ráno mimořádně sešli, aby projednali snížení plateb za státní pojištěnce či úplné zrušení EET. K druhému bodu, které obstruuje opoziční hnutí ANO, se zákonodárci dostali až po zhruba sedmi hodinách. Vzhledem k tomu, že se očekává dlouhá diskuse, tak si už ráno pětikoalice preventivně odhlasovala možnost jednání až do pátku.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem ke kritickým postojům opozice k oběma bodům a zkušenostem s obstrukcemi z minulosti hned na úvod schůze prosadil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný možnost jednat po 19., 21. a 24. hodině. Je tedy možné, že poslance čeká další noční jednání.

„Tato novela je chybná, nerozumná a v této chvíli extrémně nezodpovědná. Šetřit na zdravotní péči pro důchodce, matky na mateřské, nezaopatřené děti 14 miliardami korun vnímám jako hazard s křehkou zdravotnickou situací. Hrozím se toho, že nebudou finanční prostředky na inovativní léčbu, biologickou chemoterapii, omezí se léčba vzácných nemocí,” kritizovala vládní návrh na snížení plateb za státní pojištěnce šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Obdobně mluvil i předseda druhého opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Vláda však tyto argumenty dlouhodobě odmítá a ujišťuje, že odčerpáním zhruba 14 miliard ze systému zdravotního pojištění k omezení dostupnosti a kvality péče nedojde. Po několikahodinové diskusi pak Sněmovna hlasy vládních stran posunula novelu do závěrečného třetí čtení.

První čtení vládní novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění Sněmovna projednala na začátku května. Tehdy diskuse trvala více než patnáct hodin, protože ji provázely obstrukce a průtahy ze strany opozičních hnutí.

Poslanci posunuli novelu ke snížení plateb za státní pojištěnce do výborů

Domácí

Zrušení EET

Krátce před 16. hodinou se poslanci dostali ke spornému druhému bodu, a to úplnému zrušení elektronické evidence tržeb, kterou zavedla vláda Andreje Babiše složená z hnutí ANO a ČSSD podporovaná komunisty. První čtení se vládní koalice snažila projednat už na několika minulých schůzích, opoziční ANO ovšem u tohoto bodu obstruovalo.

Na plénu Sněmovny se rozhořela rozsáhlá diskuse mezi ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní Alenou Schillerovou (ANO), která se snaží argumentovat, proč by EET mělo zůstat na dobrovolné bázi, jak je tomu nyní.

„Evidovat bezhotovostní tržby je neústavní. Nemyslím, že je třeba zatěžovat naše drobné podnikatele dalšími náklady. Tento návrh demonstruje změnu přístupu vlády k občanům a k podnikatelům, demonstruje, že jim věříme, protože my víme, že naprostá většina jich je slušných, poctivých a plní si své daňové a další povinnosti vůči státu. A s těmi ostatními budeme samozřejmě bojovat, ale těch je výrazná menšina,” řekl Stanjura.

Současně připomněl, že zrušení EET je jedním z předvolebních slibů, které koalice Spolu voličům dala, a je to také v souladu s vládním prohlášením.

„Zrušení EET je nevýhodné jak pro veřejnou sféru, tak i pro občany a podnikatele. U podnikatelů dojde k opětovnému obnovení nekalé konkurence a šedé ekonomiky. Na zrušení EET budou biti ti poctiví. Ten z vás, kdo hlasuje a bude hlasovat za zrušení EET, zcela jednoznačně hlasuje ve prospěch těch, kteří chtějí na systému parazitovat. Je to chybou, a to jak politickou, tak ekonomickou,” kontrovala Schillerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám