Hlavní obsah

Humanitární dávka pro uprchlíky se prodlouží, podpořili poslanci

Praha

Uprchlíci z Ukrajiny budou mít nárok na humanitární dávku i po šestém měsíci, v úterý to v rámci novely zákona lex Ukrajina prosadil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a schválili poslanci. Její výše se ale po šestém měsíci sníží, a to na 4250 korun na dospělého a 3050 korun na nezaopatřeného do věku do 26 let. Podmíněna bude také příjmy žadatele.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nynější Jurečkův pozměňovací návrh tedy předpokládá, že pro nárok na dávku vyplácenou po půl roce bude klíčové posouzení příjmových, sociálních a majetkových poměrů žadatele.

„Pokud tyto poměry neumožní zajištění základních životních potřeb, bude dávka náležet,“ stojí ve zdůvodnění úpravy. Žádost bude nutné podávat každý měsíc.

Nyní mají uprchlíci zatím mají nárok na 5000 korun v měsíci, kdy jim bylo uděleno vízum dočasné ochrany. O stejnou částku mohou žádat dalších pět měsíců.

Sněmovna odhlasovala zpřísnění v pomoci uprchlíkům

Domácí

Novela zákona lex Ukrajina také počítá s tím, že ministerstva a další úřady budou i po skončení nouzového stavu vyčleňovat budovy pro ubytování Ukrajinců prchajících kvůli ruské vojenské invazi.

Kraje mají s obcemi nadále zajišťovat běžencům nouzová přístřeší a bydlení. Pokračovat bude i současný systém registrace uprchlíků.

Tato vládní předloha tak prakticky přejímá některá mimořádná opatření vyhlášená na základě nouzového stavu, který skončí s červnem.

Poslanci schválili jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě

Domácí

Sněmovna v úterý také podpořila novelu, díky které by mělo být budování dočasných staveb pro ubytování a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny snazší a rychlejší.

„Novela umožní bleskovou výstavbu či dostavbu potřebných kapacit. Ať už jsou to byty, školy, školky a další,“ představil zákon před jednáním Sněmovny ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Obě novely dostanou nyní k posouzení senátoři, poté je dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám