Hlavní obsah

Poslanec ANO chtěl řešit Hlubučka, STAN to smetlo. Bylo mi zle, uvedla Schillerová ke kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher chtěl na pátečním jednání Sněmovny projednat obvinění kolem bývalého náměstka primátora Prahy Petra Hlubučka (STAN). Řešit chtěl mimo jiné i informace, které zazněly na čtvrtečním zastupitelstvu hlavního města. Šéf klubu STAN Josef Cogan však návrh vetoval a situace u řečnického pultíku dále eskalovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Patrik Nacher a Jaroslav Faltýnek (ANO)

Článek

„Přicházím s bodem, který bych pracovně nazval pražská kauza STAN a její přesah na celostátní politiku. Čtrnáct hodin jsme jednali o kauze Petra Hlubučka,“ uvedl na plénu.

„Informace, které tam zazněly od koalice, mimo jiné od radní Hany Kordové Marvanové, jsou natolik závažné, že si myslím, že si zasloužíme tady slyšet stanovisko jak premiéra (Petr Fiala z ODS – pozn. red.), tak ministra vnitra (Vít Rakušan, šéf STAN – pozn. red.),“ podotkl dále.

Marvanová na čtvrtečním jednání zastupitelstva například uvedla, že už v lednu 2020 vyzývala k odstoupení ředitele a předsedy představenstva DP Petra Witowského a náměstka pro dopravu a šéfa dozorčí rady podniku Adama Scheinherra (Praha sobě). Doplnila, že tehdy jí Witowski řekl, že pokud s některými výroky nepřestane, podá žalobu pro nactiutrhání.

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, opozice odešla

Domácí

Nacher připomněl, že zástupci opozičních ANO a ODS nakonec na protest proti jednání koalice opustili zasedání zastupitelstva v půl třetí ráno. Podle něj bylo hlavní prioritou zvolit za Hlubučka novou radní, kterou se stala Jana Plamínková. „Není to jenom komunální problém,“ zdůvodnil nyní svůj postoj.

Šéf poslanců STAN Cogan ale obratem návrh na projednání kauzy vetoval. „Situace se do dnešního dne nijak nezměnila. Nevím, jestli bychom tu měli řešit samosprávy. Jestli jsme tu měli řešit třeba Brno,“ tázal se v narážce na brněnskou kauzu Stoka, ve které figurovali představitelé hnutí ANO.

Schillerová: Ze zpráv mi bylo fyzicky zle

To zvedlo ze židle šéfku poslanců ANO Alenu Schillerovou. „Z toho se nevykecáte. Můžete stokrát vytáhnout Brno, pana (Jiřího) Švachulu, bývalého člena ODS, který přišel do hnutí ANO. Bohužel. Nám to je líto, že jsme si pustili do svých řad takového člověka. Dnes je nepravomocně odsouzen, a je to dobře. Celá brněnská organizace byla rozpuštěna a postavila se znovu,“ obrátila se na Cogana.

Pohledem Thomase Kulidakise: Babišovo ANO by kvůli kauze STAN moc škodolibě hýkat radostí nemělo

Komentáře

„Teď tady řešte vaše konkrétní problémy. Mně bylo zle z některých zpráv – úplně zle jako člověku, jako ženě –, které jsem četla v médiích. Fyzicky zle,“ doplnila Schillerová.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tento týden obvinili 13 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP), mezi stíhanými je bývalý náměstek primátora Hlubuček, podnikatel Michal Redl, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další členové nejužšího vedení dopravního podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

Reklama

Výběr článků

Načítám