Hlavní obsah

ANO zase zablokovalo Sněmovnu. Tentokrát bránilo Babiše před zpřísněním zákona o vlastnictví médií

Aktualizováno

V dolní komoře se v rozhořel boj o novelu, kterou chce vládní koalice zpřísnit zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky. Projednání normy brzdí řadu měsíců opoziční hnutí ANO. A jinak tomu nebylo ani v pátek. Řečnický pultík si zrána zabrala opozice, nakonec si hnutí ANO vzalo pauzu a jednání tím bylo přerušeno do 14. června.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Havlíček (ANO) ve Sněmovně (archivní foto)

Článek

Na úvod schůze návrh představil šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Jako vláda jsme se zavázali, že učiníme opatření proti koncentraci ekonomického, politického a mediálního vlivu,“ prohlásil.

Doplnil, že právě proto vládní většina předložila návrh zákona, který zavádí, aby členové kabinetu nemohli pobírat nenárokové veřejné zakázky a dotace. „Současně zavádí, že politici nesmí vlastnit média,“ zdůraznil.

Připomněl také, že koalice se pokusila zmiňovaný návrh několikrát zařadit k projednání. „Vždy jsme čelili řadě obstrukcí. Bylo by slušné, abychom nyní změnili způsob, jakým se projednává tento zákon, a abychom ho doprojednali,“ řekl dále. „Děkuji, že budeme všichni mluvit k věci,“ uzavřel.

„Jste posedlí Babišem, je to diagnóza.“ Sněmovna řešila lex Babiš

Domácí

Ustanovení chtěla koalice na páteční mimořádné schůzi ve Sněmovně připojit k vládní novele, která mění řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Havlíček: Lidi trápí úplně něco jiného

Výzva Michálka, aby poslanci mluvili k věci, nenašla ohlas u opozice. „Politici podle koalice prakticky nesmí vlastnit vůbec nic,“ poznamenal exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), který se ujal slova hned po pirátském poslanci. Od řečnického pultíku následně vládní koalici vzkázal, že v současné době lidi i firmy trápí něco „úplně, ale úplně“ jiného.

„Trápí je, že roste chudoba, a vidí marné kroky vlády, jak tuto situaci řešit. Vláda po roce a půl nicnedělání a spoléhání na to, že se to nějak vyřeší, pochopila, že musí udělat určité kroky. Představila tak, co jsme viděli na té zoufalé (tiskové) konferenci, tedy konsolidační balíček a pokus o důchodové opatření,“ vysvětloval.

U sněmovního pultíku ho následně vystřídala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která svoje vystoupení zaměřila také na konsolidační balíček. „Není to nic jiného než balíček daňový,“ tvrdila a i dál pokračovala na toto téma. Poté ji vystřídala v řečnění místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO).

V závěru jednání si pak vzala šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová dvě hodiny pauzu, tedy do 14. hodiny. A protože v pátek lze podle jednacího řádu Sněmovny o zákonech, které jsou ve 3. čtení, hlasovat pouze do 14. hodiny, bylo tak jednání přerušeno do 14. června.

Navrhované zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky a přijímání dotací a investičních pobídek v ustanovení zákona o střetu zájmů označovali poslanci ANO za „přílepek“ už při únorovém projednávání novely.

Norma se někdy zjednodušeně označuje jako lex Babiš. Pod Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše totiž spadá mediální skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku.

Předseda pirátských poslanců Michálek odmítal tvrzení ANO, že jím prosazované změny míří proti jedné osobě, tedy předsedovi ANO a bývalému premiérovi Andreji Babišovi.

Opozice k rozhodnutí ÚS o lex Babiš: Byznys a politika se nemají míchat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám