Hlavní obsah

Opozice k rozhodnutí ÚS o lex Babiš: Byznys a politika se nemají míchat

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byznys a politika se nemají míchat. Je na čase, aby premiér začal zákon o střetu zájmů konečně dodržovat, hodnotí opozice závěr Ústavního soudu. Ten v úterý rozhodl o tom, že zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš platí, a zamítl tak námitky prezidenta Miloše Zemana a části poslanců ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„Takže zákon o střetu zájmů je zcela v souladu s Ústavou. Nyní zbývá jen, aby si pan premiér přestal vymýšlet a začal jej dodržovat,” reagoval na úterní rozhodnutí Ústavního soudu předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že výrok očekával. Dodal, že Piráti apelují na úřady, aby se dodržováním zákona řídily i do budoucna.

Lex Babiš platí, rozhodl Ústavní soud. Nic to nemění, vzkázal premiér

Domácí

ÚS rozhodl o tom, že zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš platí a námitky prezidenta Miloše Zemana a skupiny poslanců ANO zamítl.

„Jsem rád, že se znovu ukázalo, že Ústavní soud postupuje nezávisle a nestranně na politické moci. Že je Andrej Babiš ve střetu zájmu, musí být zřejmé i jeho největším podporovatelům. Jediným prostředkem, jak ho tohoto střetu zbavit, je porazit ho ve volbách a odstavit od rozhodování,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Rakušan: Byznys a politika se nemají míchat

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska je „nejtrapnější”, že vůbec takový zákon v roce 2017 musel vzniknout.

„Až do příchodu Andreje Babiše respektovali všichni členové vlády nepsaný princip, že nemohou sami rozhodovat o dotacích a zakázkách pro sebe. Premiérovi je ale tahle samozřejmá zásada cizí,” pustil se do Babiše Kalousek.

„Prostě je naprosto nepřijatelné být souběžně politikem ovlivňujícím pravidla a podnikatelem čerpajícím veřejné prostředky, který má podle těch pravidel hrát,“ doplnila ho předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana se ukázalo, že slučovat politiku a byznys není dobře.

„Zeman spolu s některými poslanci chtěl pomoci svému spojenci Babišovi a uvolnit mu ruce ve sporech s Evropskou unií. Jasně se ukázalo, že míchat politiku a byznys není dobré, obzvlášť ve chvílích, kdy mohu své podnikání díky politice ovlivnit. Přesně to Andrej Babiš mohl dělat a dělá,“ hodnotil rozhodnutí Rakušan.

Předseda lidovců Marian Jurečka považuje stanovisko za „velmi důležité” a jde podle něj o kvalitní rozhodnutí Ústavního soudu v otázce zákona o střetu zájmu.

Zeman: Jsem rád, že ÚS konečně rozhodl

Rozhodnutí soudu respektuje jak prezident, tak i SPD a komunisté, kteří vládu Andreje Babiše tolerují.

„Pan prezident je rád, že Ústavní soud po dlouhém čekání konečně vynesl verdikt, a toto rozhodnutí respektuje. Předseda vlády zákon naplňuje, nic se tedy nemění,” uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„V podstatě to znamená, že ten, kdo se zapojí do vysoké politiky, je povinen své majetkové účasti vložit do svěřenských fondů, a tak splní zákonnou povinnost, aby se od majetku oddělil a postupuje podle zákona,” napsal Novinkám šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Jsem nadále přesvědčen, že o tom, kdo bude zastupovat občany v politice, by neměli rozhodovat politici konkurenčních stran a soudci, nýbrž občané formou přímé volby a odvolatelnosti politiků a zavedením jejich prime hmotné odpovědnosti,” uvedl šéf SPD Tomio Okamura.

Premiér Babiš Novinkám v SMS zprávě rovněž napsal, že rozhodnutí Ústavního soudu respektuje. „Nemění to nic na tom, že lex Babiš byl přijat výhradně vůči mé osobě, aby mě vyštvali z politiky, což se nepovedlo. Rozhodnutí Ústavního soudu ale vůbec nic nemění,” míní premiér.

Soudce Jan Filip a advokát Michael Bartončík k verdiktu ÚS ohledně lex BabišVideo: Petr Kozelka, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám