Hlavní obsah

Sněmovna jedná o příspěvku 5000 korun na dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý od 14 hodin jedná o příspěvku 5000 korun na dítě do 18 let rodinám s hrubými příjmy do milionu korun ročně. Zrychleně ve stavu legislativní nouze mají poslanci schvalovat také trojici předloh souvisejících s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Novinky dění ve Sněmovně sledují živě.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Dávkou pět tisíc korun na dítě chce vláda zmírnit dopady inflace na rodiny. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat.

Rozpočtové náklady se odhadují na zhruba 7,8 miliardy korun. Návrh podle očekávání Sněmovnou projde beze změn, na dopoledním jednání to doporučil příslušný výbor.

Jaké jsou podmínky dávky 5000 Kč na dítě

Finance

Opozice už přesto ohlásila, že bude prosazovat úpravy. Hnutí ANO i SPD chtějí, aby se příspěvek vztahoval na nezaopatřené děti až do 26 let, tedy například i na studenty.

„Vláda je absolutně neakceschopná a neakční. Příspěvek 5 tisíc korun oznámil ministr (práce a sociálních věcí Marian) Jurečka už poslední týden v dubnu. Teprve dnes bude na jednání Sněmovny,“ tepala vládu před jednáním dolní komory místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

A že vláda lidem podle jeho názoru vůbec nepomáhá, zdůraznil i stínový ministr práce a sociálních věcí za hnutí ANO Aleš Juchelka. „Preferujeme plošnou pomoc. Chceme rozšířit pomoc na všechny nezaopatřené děti,“ nastínil.

„Návrh je nesystémový, nespravedlivý a přichází pozdě,“ řekla před jednáním Sněmovny zase poslankyně SPD Lucie Šafránková.  

Předlohy týkající se ukrajinských uprchlíků

Předlohy související s pomocí ukrajinským uprchlíkům se pak týkají mimo jiné zrychlení výstavby dočasných budov pro ubytování. „Novela umožní bleskovou výstavbu či dostavbu potřebných kapacit. Ať už jsou to byty, školy, školky a další,“ představil zákon před jednáním Sněmovny ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Rozhodně ale nebudou vznikat rychlokvašky, nedodělky,“ zdůraznil.

Další předlohy souvisejí se vzděláváním běženců a možností zřizovat ve školách pro uprchlíky oddělené třídy. „Vycházíme z principu maximální možné integrace ukrajinských dětí,“ řekl k tomu v úterý šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN).

Patří k nim ale také novela, podle které budou muset úřady i po skončení nouzového stavu vyčleňovat budovy pro ubytování ukrajinských běženců a bude fungovat dosavadní systém jejich registrace.

Sněmovní výbor podpořil novelu upravující fungování škol pro Ukrajince

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám