Hlavní obsah

Škromach hovořil s Grossem o rozdělení funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach hovořil s premiérem a úřadujícím šéfem ČSSD Stanislavem Grossem o možném rozdělení funkcí předsedy vlády a sociální demokracie. "To je věc, kterou jsme už diskutovali dříve, nejenom spolu," řekl v úterý Škromach.

Článek

Škromach je dosud jediným Grossovým protikandidátem, který se s ním chce na velikonočním sjezdu utkat o předsednické křeslo. Škromach, který tento takzvaný německý model prosazuje, prý nezaznamenal od Grosse odezvu. Gross by se podle něj musel sám rozhodnout a kandidaturu vzdát. Kdyby totiž při volbě předsedy neuspěl, nebo z ní vyšel jen s malou podporou, pak by byla ohrožena i vláda.

Podle Grossova dnešního vystoupení na koaliční snídani je však Škromach přesvědčen, že je připraven na sjezdu předsednickou funkci obhajovat.

Všechno nebo nic

Německý model má v ČSSD podle Škromacha velkou odezvu. Místopředseda jej považuje za nejschůdnější cestu jak vybřednout z nynější krize, do níž se vládní koalice dostala kvůli nejasné finanční situaci Grossovy rodiny. Koaliční jednání by se totiž nadále odehrávala bez Grosse a nový předseda by měl údajně šanci se s lidovci dohodnout.

Podle informací ze středočeské ČSSD, která je premiérovou domovskou organizací, je Gross připraven rezignovat na vládní funkci, když ho sjezd předsedou nezvolí. To by vedlo k pádu kabinetu a pravděpodobně i k předčasným volbám, což sociální demokraté nechtějí. Poslanecký klub dnes tuto možnost po živé diskusi odmítl. [celá zpráva]

Rozuzlení koaliční krize bude věcí nového vedení nejsilnější vládní strany, které dostane mandát od sjezdu už za pět dní. Vzhledem k tomu, že lidovci dali v sobotu opět najevo, že nezůstanou v koalici, bude-li Gross premiérem, a že budou ochotni se socialisty jednat už jen o předčasných volbách [celá zpráva], zbude ČSSD jako řešení menšinová vláda.

Obava ze zrady?

Hlasování o nedůvěře kabinetu by se obávat nemusela, protože lidovci s ODS by potřebnou většinu hlasů ve Sněmovně neměli, unionisté naznačili, že se nepřidají, a také komunisté dali najevo, že pro nedůvěru kabinetu ruce nezvednou. [celá zpráva] Vláda by ale sama mohla požádat Sněmovnu o důvěru a žádost spojit s některou legislativní předlohou, například se zákonem o majetkových přiznáních, jak již dříve uvedl Škromach. V takovém případě by mohla počítat i s podporou komunistických poslanců.

Podle kuloárových informací při dnešní schůzi socialistické frakce zazněla obava, zda "nezradí" někteří sociální demokraté podobně jako při prezidentské volbě. Při ní mnozí poslanci nepodpořili kandidáta ČSSD Miloše Zemana.

Expremiérovi stoupenci dnes připomínali, že s prezidentem Zemanem by byla nyní situace zcela jiná. Prezident Václav Klaus naznačil, že bude Grossovi při výměně lidoveckých ministrů dělat potíže. Ústava nestanoví do kdy musí hlava státu premiérovy návrhy na změny v kabinetu přijmout.

Reklama

Související články

Lidovci: Bez Grosse, nebo předčasné volby

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí...

Výběr článků

Načítám