Hlavní obsah

Poslanci ČSSD před sjezdem odmítli předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecký klub nejsilnější vládní strany ČSSD na svém úterním zasedání přijal usnesení, ve kterém potvrdil postoj sociální demokracie před víkendovým sjezdem. Poslanci tak jednoznačně odmítli možnost předčasných voleb jako řešení koaliční krize.

Článek

"My prostě odmítáme předčasné volby jako řešení současné politické situace," uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus.

Před velikonočním sjezdem sociální demokracie se ve čtvrtek sejde v Lidovém domě ještě předsednictvo strany. Neočekává se, že by v souvislosti s předčasnými volbami vyslalo jiný signál než poslanci.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal má za to, že usnesení je signálem pro nadcházející sjezd ČSSD. I pro lidovce jsou předčasné volby nejzazší variantou řešení vládní krize, zopakoval dnes předseda lidovců Miroslav Kalousek.

"Je to významný signál pro delegáty sjezdu, aby hledali jiné řešení jako východisko z krize," řekl Kasal ke stanoviska klubu ČSSD novinářům. Dotkl se tak požadavku lidovců, aby sociální demokraté odvolali po víkendovém sjezdu z čela vlády premiéra Stanislava Grosse kvůli aféře kolem finančních poměrů jeho rodiny.

Kalousek novinářům řekl, že pro lidovce je urychlení voleb posledním řešením krize. "O té variantě diskutujeme, určitě to není varianta, kterou preferujeme," konstatoval.

Předčasné volby si nepřeje ani Unie svobody-DEU. "Náš postoj se nemění - jsme proti. Vůbec se na to netěšíme," řekl v úterý místopředseda unie Svatopluk Karásek.

Sklízení plodů

Místopředseda strany a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v rozhovoru pro deník Právo již v pondělí předčasné volby odmítl. "Vždyť teprve teď se budou sklízet plody tří sociálnědemokratických vlád i koaliční spolupráce," uvedl.

Aby bylo hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně úspěšné, musel by se pro ni vyslovit 101 poslanec. Opoziční ODS s 57 zákonodárci by k odstavení vlády nestačila ani podpora všech lidovců, kterých je ve Sněmovně 21. Na komunisty se tentokrát ODS spoléhat nemůže.

Reklama

Související články

Lidovci: Bez Grosse, nebo předčasné volby

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí...

Zaorálek připustil předčasné volby

Předčasné volby jsou jedna z možných, ovšem krajních variant řešení současné situace. V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to v neděli řekl...

Výběr článků

Načítám