Hlavní obsah

Lidovci: Bez Grosse, nebo předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí křesťanští demokraté začít s koaličními partnery jednat o co nejrychlejším uspořádání předčasných voleb.

Foto: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk

Nová kamera pomůže odhalit vážné oční onemocnění i sledovat případné změny na oku.

Článek

Vyplynulo to z vyjádření šéfa lidovců Miroslava Kalouska a usnesení, které v sobotu schválila celostátní konference KDU-ČSL.

Lidovci tak potvrdili informace, které Právo přineslo v úterý. "V takové vládě nemůžeme zůstat, a pokud zůstane Gross, my odejdeme," řekl Právu na začátku týdne vysoký představitel lidovců s tím, že jde o názor nejen Kalouska, ale také ostatních členů vedení KDU-ČSL.

Gross v televizi Prima prohlásil, že se požadavky lidovců zabývat nehodlá: "Je to jejich suverénní rozhodnutí." Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že předčasné volby nejsou pro ČSSD vůbec téma. Očekává, že nadcházející sjezd sociální demokracie zvolí Grosse do čela strany a že zůstane i premiérem. Takové řešení podporuje.

Místopředseda US-DEU František Pelc soudí, že mluvit se sice dá v krajním případě i o předčasných volbách, když to ale navrhuje koaliční partner, je to prý "hodně zvláštní". Pelc nevěří, že je možné potřetí v tomto volebním období dojednávat koalici. "To je docela karikatura stability," řekl.

Bobřík mlčení

Lidovci se nedávno zavázali, že do velikonočního sjezdu socialistů nebudou na Grossovu rezignaci naléhat, dnešní usnesení také výslovně o Grossovi nehovoří. Pověřuje předsednictvo KDU-ČSL, aby s novým vedením ČSSD dohodlo takové změny koaliční smlouvy, které ukončí nynější krizi.

Z Kalouskových odpovědí na dotazy novinářů však vyplynulo, že na požadavku Grossova odchodu se nic nemění. "My se pokusíme dohodnout změny v koaliční smlouvě personálního charakteru. Takovou změnu ..., která by nám umožnila pokračovat v koaliční spolupráci do konce řádného volebního období," prohlásil.

Kdyby podle něj taková změna nenastala, zahájí lidovci s koaličními partnery rozhovory o možnosti co nejdříve uspořádat sněmovní volby. Pokud se nepodaří ani to, svolá Kalousek další celostátní konferenci KDU-ČSL, která by rozhodla, co dál.

Svoboda se zřejmě zdržel

Část usnesení, která hovoří o změně koaliční smlouvy, schválili podle Kalouska delegáti drtivou většinou hlasů, jeden se zdržel. Předseda KDU-ČSL řekl, že neví, o koho šlo. Podle informací ČTK patřil tento hlas ministru zahraničí a místopředsedovi KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi, o kterém média spekulují jako o lidovci, který má k tvrdému postoji vůči Grossovi určité výhrady.

Svoboda ale nedávno zdůraznil, že všichni lidovečtí ministři se řídí vůlí stranického vedení a žádný z nich nemůže postupovat samostatně.

Odešli by i unionisté

Soc. dem. přitom již v neděli ústy Grosse dala najevo, že sjezd se vůbec nebude zabývat jeho setrváním v čele vlády, ale výhradně tím, kdo bude předsedou strany. Odchod lidoveckých ministrů by tak pravděpodobně znamenal buď menšinovou vládu soc. dem. s tolerancí komunistů, nebo konání předčasných voleb.

Unionisté už před časem oznámili, že by v menšinové vládě nezůstali. ODS soustavně požaduje demisi premiéra a předčasné volby.

Bez podpory komunistů by ale nebylo možné menšinovou vládu soc. dem. ve Sněmovně svrhnout. ODS, Unie svobody a KDU-ČSL mají dohromady jen 88 hlasů, přičemž k vyslovení nedůvěry jich potřebují 101.

Neodstoupí-li Gross po odchodu lidovců a unionistů z vlády, jeho vláda zůstává ve funkci, a pokud jí nebude vyslovena nedůvěra, může vládnout až do řádných voleb v polovině příštího roku. O důvěru podle ústavy v tom případě žádat nemusí.

Reklama

Související články

Zůstane-li Gross, lidovci odejdou z vlády

Vládní krize, která na základě dohodnutého klidu zbraní mezi lidovci a soc. dem. na čas ustoupila, může po sjezdu ČSSD koncem března znovu nabrat na obrátkách....

Výběr článků

Načítám