Hlavní obsah

Ministři pohrozili Škromachovi, že by z menšinové vlády odešli

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Varianta menšinového kabinetu Stanislava Grosse, který by zbyl po současné koalici při odchodu KDU-ČSL a US-DEU z vlády a který by se při hlasování ve Sněmovně nepřímo opřel o KSČM, narazila u ministrů ČSSD na odpor. Kabinet by opustili nejméně čtyři ministři.

Foto: Přehrada Orlík

Článek

Místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach pro sobotní MfD uvedl, že kdyby vyhrál v soc. dem. souboj o předsednictví, dokázal by rebelující ministry v případné menšinové vládě udržet stranickými postupy. Rebelie by se podle něj hodnotila jako podraz na premiéra.

Ostře zareagoval na Škromachova slova ministr kultury Pavel Dostál. "V těchto slovech cítím, že kolega Škromach zůstává, pokud se týká metod, komunistou," řekl Dostál Právu. Škromach byl členem KSČ v letech 1982-89.

Podle Dostála argumentace, že menšinová vláda ČSSD bez lidovců a unionistů by hledala podporu ve Sněmovně napříč politickým spektrem, je nepravdivá, protože by zákonitě skončila u podpory KSČM. "V takové vládě bych sedět nemohl," poznamenal Dostál. Připustil však, že jako poslanec by umožnil takové vládě vládnout, aby nevznikl úřednický kabinet.

Podobný postoj má i ministr financí a kandidát na prvního místopředsedu ČSSD Bohuslav Sobotka. "Nepředpokládám, že Zdeněk Škromach bude zvolen předsedou, a je tedy zbytečné spekulovat o tom, co by dělal," sdělil Právu Sobotka.

V menšinové vládě opřené o komunisty by nezůstali ministr průmyslu Milan Urban ani ministryně školství Petra Buzková. "Nemusím snad komentovat každý hloupý výrok," reagovala pro Právo na Škromachova slova Buzková.

Reklama

Související články

Lidovci: Bez Grosse, nebo předčasné volby

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí...

Výběr článků

Načítám