Hlavní obsah

Skoro polovina školáků nesnídá

Téměř polovina dětí na základní škole vynechává snídani, protože na ni nemají čas. Pětina pak od rodičů nedostává svačinu nebo ji dostává jen občas. Ukázaly to výsledky zářijového průzkumu Českého olympijského výboru ve spolupráci s agenturou MN Force, do kterého se zapojilo šest stovek žáků základních škol.

Foto: WWW.VASEKUCHYNE.CZ

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky ukazují, že velká část školáků nemá zajištěnou vyváženou snídani ani svačinu, což může dlouhodobě ovlivnit jejich zdraví, energii a schopnost soustředění ve škole,“ upozorňuje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Děti, které si do školy svačinu nenosí, často sahají po sladkostech. Ty si bez vědomí rodičů kupuje téměř polovina z nich, brambůrky a jiné slané pochutiny téměř 38 procent.

Nejčastější svačinou, kterou děti doma s sebou do školy dostanou, je obložené pečivo, a to ve třech čtvrtinách případů. Ovoce a zeleninu má téměř 60 procent a zhruba 40 procent z těch, kteří si svačinu do školy nosí, v ní má zároveň nějakou sladkost.

K pití mají školáci nejčastěji vodu, a to v 58 procentech případů.

Nechodí ani na obědy

Velká část dětí také nechodí na obědy do školní jídelny. Týká se to až čtvrtiny žáků z prvního stupně a třetiny ze stupně druhého.

„Některé z nich doma řekly, že na ně chodit nechtějí, tak je rodiče odhlásili, jiné ale přihlášené jsou a přesto neobědvají,“ říká nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová, která spolupracuje s ČOV.

Od letošního září začala platit nová vyhláška ministerstva školství, která se týká právě školních jídelen. V obědech by tak mělo být méně soli, cukru a více zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků. Školní stravovací zařízení by měla dbát na kvalitu. Nově si děti mohou přinést do jídelny i vlastní jídlo z domova v krabičce. Jídelny mají na zavedení úprav čas do září 2026.

Osvěta na sociálních sítích

ČOV připravil edukační videa na sociálních sítích. Spolu s Andreou Mokrejšovou v nich účinkují také čeští olympionici. Videa obsahují tipy, jak obměnit klasickou svačinku, aby byla vyváženější a zároveň o ni děti měly zájem. Třeba namazat rohlík nikoli máslem, ale použít žervé, salám nahradit šunkou a přidat trochu krájené zeleniny.

„Je potřeba se na stravu dívat ze široka a neupřednostňovat zákazy a diety. Hodně rodičů se snaží své děti stravovat zdravě, ale není to vždy jednoduché. Hlavní je nepropadat pocitu, že člověk není dobrý rodič, když se občas nedaří. Důležité je, aby rodiče sami jedli vyváženě, děti to okoukají,“ doplnila Mokrejšová.

Lékařka z obezitologické ambulance Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Lenka Veselá upozornila v souvislosti vynecháváním jídel na vyšší riziko obezity. Děti totiž půlku dne nic nejí nebo konzumují jen sladkosti. „Přijdou domů a celé odpoledne i večer jí. K tomu mají nedostatek pohybu,“ uvedla.

„Výsledky průzkumu nejsou příliš pozitivní, proto představujeme nový projekt podporující zdravější stravování,“ pokračoval Kejval. Výbor se spojil s olympioniky a jedním z největších obchodních řetězců. Ten bude ve svých obchodech označovat vybrané produkty logem Oblíbeno olympioniky.

„Díky tomu zákazníci snadno poznají produkty, které by v jejich jídelníčku neměly chybět,“ dodal generální ředitel řetězce Marek Doležal.

Výběr článků

Načítám